1.–24.11.2013, Mari Hokkanen, Set & Setting

HIPPOLYTE STUDIO
Yrjönkatu 8–10 (sisäpiha), 00120 Helsinki, +358 9 612 33 44, www.hippolyte.fi
Avoinna: ti-pe 12-17, la-su 12-16

1.–24.11.2013
MARI HOKKANEN
Set & Setting

 

Set & Setting -näyttelyni teoksissa kuvataan erilaisia tarinoita rakentamissani lavasteissa. Tarinat käsittelevät yleisiä ja ajankohtaisia ilmiöitä. Sarjan kuville ominaista on tarinallisuus, joissa maailma rakentuu naivististen lavasteiden ympärille. On kiehtovaa miten katsoja hyväksyy selvästi epätodellisen ympäristön todellisuudeksi. Tämä on tuttua yleisemmin teatterin alalla missä katsoja usein joutuu uskomaan selkeästi lavastetun todellisuudeksi pystyäkseen seuraamaan tarinan kulkua.

Näyttelyn teokset eroavat työstötavoiltaan olennaisesti aiemmasta tuotannostani, jossa kuvat perustuivat löydettyihin kuvauspaikkoihin joissa performoin erilaisia tarinoita ja tunnetiloja. Kesällä 2012 aloin kuitenkin itse rakentamaan kuvieni maailmoja ja minulle avautui uudenlainen työskentelymetodi, jossa lavasteiden suunnittelu ja rakentaminen muodostuivat osaksi teoksen syntyprosessia. Samalla alkoi eriytyä uusi sarja josta muotoutui Set & Setting -nimeä kantava kokonaisuus. Se on sarja joka ottaa kantaa tragikomiikan keinoin. Kuvat voivat ilmentää vakaviakin aiheita mutta jättävät tilaa huumorille joka pehmentää valittua tematiikkaa. Pääosin käytän edelleen itseäni mallina performatiivisuuden säilyttämiseksi.

Tärkeä elementti työskentelyssäni on kuvien monitulkintaisuus. Näyttelyn nimi Set & Setting viittaa paitsi lavastettuihin maailmoihin myös katsojan itsensä rakentamiin mielikuviin teosten tapahtumista. Itse esitän aina oman puoleni tarinasta tarjoten eri tulkintamahdollisuuksia. Katsojana kuitenkin projisoimme aina palan omaa sisäistä arvomaailmaamme teoksiin joita tutkimme. Teoksen tulkinta on viime kädessä edustus omasta mielenmaisemastamme.

– Mari Hokkanen

 

Mari Hokkanen (s 1979) on Helsinkiläinen valokuvataiteilija, jonka teoksia on nähty niin yksityis- kuin ryhmänäyttelyissäkin. Vuonna 2011 Hokkanen osallistui Nuoret 2011– näyttelyyn Helsingin Taidehallissa. Hokkasen ensimmäinen dokumentaarinen valokuvanäyttely Visiting Burj el-Shemal oli esillä Galleria Nunesissa Helsingissä alkuvuodesta 2012. Näyttely kertoi palestiinalaisten pakolaisten elämästä Libanonissa Burj el-shemalin leirillä. Set & Setting esitettiin ensimmäistä kertaa Korjaamo Galleriassa Helsingissä maaliskuussa 2013. Osia kokonaisuudesta on nähty kotimaisissa ja kansainvälisissä kuratoiduissa näyttelyissä, joista viimeisimpänä lokakuussa avautunut Skjl:n muotokuvanäyttely Lahden taidemuseossa.

 

 Dont_know_what_youre_talking_about_2013Mari Hokkanen, Don’t Know What You’re Talking About, 2013