1.–24.11.2013, Mari Hokkanen, Set & Setting

HIPPOLYTE STUDIO
Georgsgatan 8–10 (innergård), 00120 Helsingfors, +358 9 612 33 44, www.hippolyte.fi
Öppet: tis–fre 12–17, lör–sön 12–16

1.–24.11.2013
MARI HOKKANEN
Set & Setting

 

Set & Setting är en narrativ serie, som fotograferats i kulisser som jag byggt upp. Varje kuliss är en berättelse, som berör olika globala fenomen. Utvecklandet av en berättelse genom att bygga kulisser öppnar upp ett helt nytt sätt att arbeta för mig. Det var lekfullt och samtidigt befriande att skapa en omgivning och scen för en berättelse.

I och med att jag arbetar med mig själv som modell, blir performance en del av bilderna. I Set & Setting använder jag ofta ett naivt och komiskt förhållandesätt för att behandla djupare frågeställningar. Jag bjuder gärna in publiken att delta och föreställa sig sin egen version av berättelsen. Tvetydigheten är väsentlig. Hur vi föreställer oss utvecklingen av en berättelse varierar mycket och beror på hur vi själva betraktar världen.

Jag fascineras av att betraktaren kan se bortom det uppenbara, kulisserna. De kan skapa en egen värld med utgångspunkt i vissa givna pusselbitar. Min tolkning av berättelsen är ständigt närvarande, men den tvingas inte på betraktaren.

 

Mari Hokkanen (f. 1979) är fotokonstnär bosatt i Helsingfors. Hennes verk har visats i separat- och grupputställningar. Hokkanen deltog i utställningen De unga 2011 på Helsingfors konsthall. Hokkanens första dokumentära fotoutställning Visiting Burj el-Shemal visades på Galleria Nunes i Helsinfors under början av år 2012. Utställningen berörde palestinska flyktingars liv i lägret Burj el-shemal i Libanon. Set & Setting visades först på galleriet Korjaamo i Helsingfors i mars 2013. Därefter har den curerats till olika utställningar i Finland och internationellt.

 

Dont_know_what_youre_talking_about_2013
Mari Hokkanen, Don’t Know What You’re Talking About, 2013