3.-26.1.2014, Laura Konttinen, Järven pohjaan uponnut päivä, ja muita muistoja

HIPPOLYTE STUDIO
Yrjönkatu 8–10 (sisäpiha), 00120 Helsinki, +358 9 612 33 44, www.hippolyte.fi
Avoinna: ti-pe 12-17, la-su 12-16

3.-26.1.2014
LAURA KONTTINEN
Järven pohjaan uponnut päivä, ja muita muistoja

 

Järven pohjaan uponnut päivä, ja muita muistoja on kokoelma uudelleen kuviteltuja muistikuvia. Ne ovat aikojen saatossa sulautuneet kertomuksiin ja ryhtyneet uhmaamaan fysiikan lakeja.

Käytän valokuvaa työskentelyssäni paitsi välineenä, myös olennaisena rakennusmateriaalina. Etsin visuaalisia muotoja muistikuvilleni, jotka eivät aikanaan ehtineet jähmettyä valokuva-albumiin, vaan ovat jatkaneet muovautumistaan kaikessa hiljaisuudessa. Ne ovat puolikkaita aavistuksia jostain, joka oli ehkä hyvin tärkeää; ryppyisiä näkymiä kesäretkiltä, kaupunkien luurankoja tai kauhutarinoiden kyllästämiä kuvitelmia metsänväestä, joka palaa vielä joskus kera vaihdokkaan.

Puran, leikkaan ja muotoilen väliaikaisia sommitelmia vanhoista ja uusista valokuvista, kirpputorien eläinkorteista, rautalangasta ja kukkatapetista, jonka alkuperää kukaan ei tunnu tietävän. Tallennan uudelleenjärjestäytyneet muistorakennelmani lopulta kaksiulotteisiksi valokuvan muotoon. Kollaasia ja installaatiota yhdistävän tekniikan avulla yritän tuoda esiin kerrostumia, yhteensulautumia, aukkoja ja merkityksellisiä epätarkkuuksia – sellaisia muistamisen rakenteellisia omituisuuksia, jotka menneisyyden valokuva-albumeista yleensä puuttuvat.

– Laura Konttinen

 

Laura Konttinen (s. 1987) on helsinkiläinen kuvataiteilija, joka työskentelee valokuvan, kollaasin ja installaation rajapinnoilla. Konttinen valmistui kuvataiteilijaksi Tampereen ammattikorkeakoulusta 2010 ja on sen jälkeen osallistunut aktiivisesti ryhmä- ja yhteisnäyttelyihin Suomessa ja ulkomailla.  Hänen teoksiaan on viimeksi ollut esillä yksityisnäyttelyssä Unknown Cargossa, Helsingissä syksyllä 2013, Nuoret 2011 -näyttelyssä, Suomen valokuvataiteen museon Polaroid-näyttelyssä vuonna 2012 ja Noorderlicht-valokuvafestivaaleilla vuonna 2011 Alankomaissa.

Näyttelyä ovat tukeneet Valokuvataidetoimikunta ja Alfred Kordelinin säätiö.

 

konttinen_iltapaivisin
Laura Konttinen, Iltapäivisin kuuntelin muinaiskaikuja olohuoneessa, 2012