3.-26.1.2014, Laura Konttinen, Dagen som sjönk till sjöns botten, och andra minnen

HIPPOLYTE STUDIO

Georgsgatan 8–10 (innergård), 00120 Helsingfors, +358 9 612 33 44, www.hippolyte.fi
Öppet: tis–fre 12–17, lör–sön 12–16

3.-26.1.2014
LAURA KONTTINEN
Dagen som sjönk till sjöns botten, och andra minnen

Dagen som sjönk till sjöns botten, och andra minnen är en samling av åter föreställda minnen. De har under tidens lopp smält samman till berättelser och börjat trotsa fysikens lagar.

När jag arbetar använder jag bilder som ett verktyg, men också som ett viktigt byggnadsmaterial. Jag söker former för mina visuella minnen, som inte hann förstelna i fotoalbum, utan i tystnad haft tid att forma sig. De är halverade känslor om något som förmodligen var väldigt viktigt; skrynkliga vyer från sommarresor; stadens skelett eller skräckhistorier mättade med föreställningar om skogens befolkning, som en dag återvänder med en förändring.

Jag river, klipper och formar tillfälliga sammanställningar av både nya och gamla fotografier, postkort med djurmotiv fyndade på loppmarknader, ståltråd och blommiga tapeter vars ursprung förblir okänt. Slutligen sparar jag de omorganiserade minneskonstruktionerna i en tvådimensionell fotografisk form. Med hjälp av collage och installationer försöker jag lyfta fram lager, fusioner, betydande brister och felaktigheter – sådana minnes strukturella underligheter om dåtiden som fotografialbum oftast saknar.

– Laura Konttinen


Laura Konttinen
(f. 1987) är bildkonstnär från Helsingfors som arbetar inom gränssnittet för fotografi, collage och installation. Konttinen utexaminerades till fotokonstnär från Tammerfors yrkeshögskola år 2010 och har sen dess aktivt deltagit i olika grupputställningar i Finland och utomlands. Hennes verk har visats bland annat i följande utställningar: De Unga 2011 på Konsthallen i Helsingfors, Polaroid på Finlands fotografiska museums år 2012 och i fotofestivalen Noorderlicht i Nederländerna år 2011.

Utställningen har fått stöd av Centret för konstfrämjande/Fotokonstkommissionen och av Alfred Kordelins stiftelse.

 

konttinen_iltapaivisinLaura Konttinen, 2012