27.2–22.3.2015 Aura Saarikoski, Harmaatutkimuksia

Harmaatutkimuksia

Harmaatutkimuksia on Aura Saarikosken esseemäinen näyttely. Esillä on valokuvia, tekstiä, piirros ja monologi.

Teoksessani Yritys tavoittaa sumun tihein kohta kävelen kohti sumun keskustaa. Lähtökohtana teolleni toimivat Yves Kleinista vuonna 1961 otetut valokuvat, joissa Klein kävelee kohti tyhjyyttä ja sieltä takaisin. Lapsuuden muistossa yritän toistuvasti veljeni kanssa lähestyä niityllä sumun keskustaa, Koirasumua, luomamme sumuluokitusjärjestelmän tiheintä sumua. Emme koskaan päässeet perille, koska sumun keskipiste siirtyi jatkuvasti toisaalle.

Assosioin mahdottoman yrityksen toiveeseen merkityksellistää tyhjiötä, itsensä etsimiseen samoin kuin taiteen tekemiseen. Sumun tihein piste on toive merkitysten tiivistymästä. Sumu piilottaa ja suojaa ja siihen voi eksyä. Toisaalta sumu antaa tilaa uskallukselle ja arvauksille, rohkeutta luottaa intuitioon.

Harmaakortti viittaa valokuvaajan työvälineenä kuvan sävyjen hallintaan ja tallennetun jälkikontrolliin. Valokuvassa Harmaatutkimuksia II käytän harmaakorttia toisin ja pysäytän kohtaan, jossa valokuva syntyy. Sumun tiheydessä vertaan harmaakortin sävyasteikkoa harmaaseen maisemaan paljastaakseni todellisuuden värit.

Teoksessa Sata maisemaa esitän otoksen kaksikymmenvuotisesta kirjeenvaihdosta, mummon minulle kirjoittamasta maisemasta. Kirjeissä mummon mieli heijastelee säätiloja ja toisaalta sää värittyy mielen mukana. Kirjearkisto muodostaa kahdenkymmenen vuoden subjektiivisen sääraportin. Mummolle luonto on elävä ja todellinen, minulle useimmiten pelkkä kuva.

Teoksessa Valokuvaajan äiti olen kuvannut äitini, taiteilijan, asentotutkielmana Lucian Freudin maalauksen pohjalta (The Painter’s Mother Resting I, 1976). Ajattelen näkyväksi tulemista, itsensä tunnistamista piirroksen viivasta, toisen katseesta. Käännän asetelman ja vaihdan roolia: Astun kameran taakse katsoakseni äitiäni kuvana. Yrityksistä huolimatta en kyennyt kokoamaan palasista äitini kuvaa ehjäksi ja kuva romahti seinältä alas.

Oodi syntyvälle lapselle on hetken ylistys. Monologissa elämä ryöppyää syntymästä vanhuuteen ja kiivas tahti rytmittyy katkonaiseen hengitykseen. Toiveet, toivottomuus ja utopiat sekä mennyt ja nykyhetki risteävät.

 

Aura Saarikoski (s. 1987) on valmistunut kuvataiteilijaksi 2012 Turun Taideakatemian valokuvataiteen osastolta ja viimeistelee taiteen maisterin opintojaan Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun valokuvataiteen osastolla. www.aurasaarikoski.com

 

27.2–22.3.2015
AURA SAARIKOSKI
Harmaatutkimuksia

Hippolyte Studio
Yrjönkatu 8–10 sisäpiha, 00120 Helsinki
09 612 33 44, www.hippolyte.fi
ti–pe 12–17, la–su 12–16

 

Kuva: Aura Saarikoski, Harmaatutkimuksia II (2014), Diasec