27.3.–19.4.2015 Susanna Iivanainen: Sanotaan, että kuolemme kaksi kertaa

teoskuva

Mustemaalauksista koostuva sarja Sanotaan, että kuolemme kaksi kertaa on eräänlainen muistomerkki edesmenneille. Sarja sisältää löytämieni vanhojen valokuvien esittämien henkilöiden ja myös yhden lemmikkieläimen muotokuvat sekä vanhojen hautaveistosten kasvokuvia.

Sarjan nimi viittaa tietenkin sanontaan, jonka mukaan kuolemme toisen kerran silloin, kun kukaan ei enää muista meitä. En tiedä, muistaako joku vielä maalausteni henkilöitä, mutta minä olen tarkastellut heidän kasvojaan, miettinyt niitä ja kuvannut oman tulkintani mukaan. Koin itselleni tuntemattomien henkilöiden kuvaamisen vapauttavana. Saatoin tarkastella kuvia vapaana kaikesta henkilöitä koskevasta faktatiedosta ja tulkita niitä oman käsitykseni mukaan. Olen rajannut kasvot lähikuvaan, niin että kasvojen piirteet ja silmät nousevat pääosaan. Vaatteet ja suurimman osan kampauksista olen jättänyt kuvien ulkopuolelle häivyttääkseni ajan merkitystä.

Aika ja sen kuluminen onkin yksi tarkasteluni kohde. Me kaikki muutumme aikanaan mullaksi, valokuvat kellastuvat ja kuvat häipyvät niiden pinnalta, mutta myös kiviset veistokset muuttuvat. Ne tummuvat, kuluvat, murenevat, kasvavat levää ja sammalta. Tuuli ja sade hiovat niitä. Puhutaan ajan kulumisesta. Aika kuluu, mutta se myös kuluttaa.

Maalatessani kuvien henkilöitä mietin, että niissä on jotakin arvoituksellista. Vaikka kasvot on rajattu tiukasti, niin että kaulukset ja muut ajalliset tuntomerkit eivät ole näkyvissä, ne näyttävät silti jotenkin erilaisilta kuin monet henkilökuvat tänä päivänä. En tiedä, johtuuko se kuvaustilanteesta. Valokuvan ottaminen on ollut monelle harvinainen ja merkityksellinen tilanne, mikä heijastuu tietynlaisena arvokkuuden tunteena ja vakavuutena myös kuvissa.

Susanna Iivanainen on helsinkiläinen kuvataiteilija. Hän on valmistunut taiteen maisteriksi Taideteollisen korkeakoulun (nyk. Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu) kuvataiteen koulutusohjelmasta vuonna 2006. Iivanainen on pitänyt useita yksityisnäyttelyitä eri puolilla Suomea ja osallistunut yhteisnäyttelyihin Suomessa ja ulkomailla.

 

27.3.–19.4.2015
SUSANNA IIVANAINEN
Sanotaan, että kuolemme kaksi kertaa

HIPPOLYTE STUDIO
Yrjönkatu 8–10 sisäpiha, 00120 Helsinki
+358 9 612 3344, www.hippolyte.fi
Avoinna: ti–pe 12–16, la–su 12–16
Kiinni 3.4. & 5.4.2015