4.–27.9.2015 Noomi Ljungdell, Inventaario

Inventaario pitää sisällään kaikki Noomi Ljungdellin lapsuudenkodista löytyvät asiat. Ljungdell on kuvannut ja luetteloinut asuintiloista jokaisen huonekalun, mutterin tai puolityhjän maitotölkin sekä tilat, ihmiset ja lattialistat. Teoskokonaisuus on pysäytyskuva keskiluokkaisen eläkeläispariskunnan omaisuudesta ja käyttötavaroista.

Hippolyte Studion näyttely koostuu tekstiteoksesta ja yhdestä valokuvasta. Teksti toimii sisällysluettelona, joka listaa kaikki kuvatut kohteet aakkosjärjestyksessä. Valokuvassa on päällekkäisvalotettuna koko lapsuudenkoti: jokainen esine, asia ja ihminen. Kuvassa valokuvattujen esineiden kerrostumat peittävät toinen toisensa näkyvistä. Lopputulos muistuttaa röntgenkuvaa tai hentoa vesivärimaalausta.

Ljungdell hävittää tekniikalla näkyvistä esineiden tunnistettavat piirteet ja luo valokuvan, joka samaan aikaan sekä näyttää että peittää kuvatut esineet. Ljungdellia kiinnostaa ajatus siitä, että yksi kuva pitäisi sisällään kaiken. Tavaroiden lisäksi yhteen kuvaan kiteytyy myös koko lapsuus muistoineen ja merkityksineen.

Inventaario -sarjan muita teoksia on aiemmin ollut esillä Fotogalleri Formatissa Malmössä. Lisäksi muutama päällekkäisvalotettu kuva on esillä myös Art Fair Suomi 2015 -tapahtumassa Kaapelitehtaalla 18.–20.9.2015.


Noomi Ljungdell
(s.1979) on helsinkiläinen valokuvataiteilija, jonka työskentelyn lähtökohdat ovat pääosin käsitteellisiä. Ljungdell käyttää teoksissaan valokuvaa, tekstiä ja installaatioita. Sisällöllisesti hänen teoksensa käsittelevät usein jotakin tiettyä paikkaa, paikassa olemista ja kokemuksen jakamattomuutta. Valokuvassa Ljungdellia kiinnostavat peittämisen, näyttämisen ja osiin purkamisen kysymykset ja hän pyrkii kyseenalaistamaan valokuvaa välineenä, etenkin sen sidoksellisuutta aikaan ja kuvauskohteeseen. Ljungdellin teoksissa katsojalle annetaan aktiivinen rooli teosten valmistajina ja merkitysten tuottajana.

Ljungdell valmistui taiteen maisteriksi Taideteollisen korkeakoulun valokuvataiteen koulutusohjelmasta 2008. Hänen teoksiaan on ollut esillä mm. seuraavissa museoissa ja instituutioissa: Helsingin kaupungin museo, Helsingin taidemuseo, Det Nationale Fotomuseum (Kööpenhamina), The École Nationale Supérieure des Beaux-Arts (Pariisi), Stenersen Museet (Oslo), Daegu Photo Biennale (Etelä-Korea).

Kiitos: Taiteen edistämiskeskus


4.–27.9.2015

Noomi Ljungdell
INVENTAARIO

HIPPOLYTE STUDIO
Yrjönkatu 8–10 sisäpiha, 00120 Helsinki
+358 9 612 3344, www.hippolyte.fi
Avoinna: ti–pe 12–17, la–su 12–16