Nuori Sankari – Jouko Lehtolan Säätiön kannatuspalkinto Joel Karppaselle

omakuva_joelkarppanenJouko Lehtolan Säätiön ensimmäinen Nuori sankari -palkinnon saaja on 23-vuotias itseoppinut oululaiskuvaaja Joel Karppanen.

Palkinnon saajan ovat valinneet Jouko Lehtolan Säätiön hallituksen kutsusta taidehistorioitsija Asko Mäkelä ja valokuvaaja Maija Tammi. Mäkelä ja Tammi luonnehtivat Karppasen työskentelyä:

Joel Karppanen on todella intohimoinen ja kyltymätön kuvaaja, joka hallitsee kuvaustilanteensa ja näkee mitä valokuvaajan pitääkin nähdä – toisin. Karppanen soveltuu hyvin ensimmäiseksi Nuori Sankari -palkinnon saajaksi, koska hänen töissään yhdistyy journalistinen ambitio ja taiteellinen toteutus. Karppanen tekee valokuvia, joissa jokapäiväinen muuntuu poikkeukselliseksi. Hänellä on kyky nähdä yksityiskohdissa laajempia merkityksiä ja tunnelmia ja tiivistää ne liki kehollisiksi tunteiksi.

Lehtolan tunnetun kuvasarjan mukaan nimetty Nuori Sankari – Jouko Lehtolan Säätiön kannatuspalkinto nuorelle dokumenttikuvaajalle myönnetään uransa alussa olevalle, lupaavalle kuvaajalle, jolla on intohimoinen ote työskentelyynsä. Palkinto sisältää 2000 € stipendin, näyttelyn teoksineen Hippolyte Studiossa sekä henkilökohtaista mentorointia.

Hippolyte Studiossa nähdään katsaus Karppasen tekeillä olevaan Suomalainen pastoraali -valokuvateokseen, joka on kertomus vajaan kahdensadan asukkaan Karinkannan kylästä Pohjois-Pohjanmaalta.

nuorisoseura 001

onnellinen 001

Ensimmäinen pastoraali on kansallisromantiikan stereotypioiden taakse katsova rehellinen läpileikkaus suomalaisesta maaseudusta ja sen ajankohtaisista muutoksista 2010-luvun jälkiteollisena aikana. Projektin kuvat koostuvat keskiformaatin filmille kuvatuista vähäeleisistä muotokuvista, maisemista, eläimistä, sisätiloista, yksityiskohdista ja pysähtyneistä hetkistä.

Joel Karppanen (s. 1993) on oululainen kuvajournalisti ja vapaa taiteilija. Hän on työskennellyt freelancerina lukuisille kotimaisille ja ulkomaisille medioille vuodesta 2011 lähtien. Hänen taiteellinen työskentelynsä käsittää arjen magiikkaa tavoittelevan dokumentaarisen, humanistisen valokuvan lisäksi myös video- ja mediataidetta. Vuoden 2015 ansioistaan Karppanen huomioitiin Vuoden kuvajournalisti -ehdokkuudella.

3.–26.2.2017
JOEL KARPPANEN
Ensimmäinen pastoraali

HIPPOLYTE STUDIO
Yrjönkatu 8–10 sisäpiha, 00120 Helsinki
09 612 33 44, www.hippolyte.fi
ti–pe 12–17, la–su 12–16

kuvat: Joel Karppanen, Nuorisoseura, 2016 & Kyläläinen, 2016