Nuori Sankari – Jouko Lehtolas stiftelses pris tilldelas Joel Karppanen

omakuva_joelkarppanenDen första mottagaren av Jouko Lehtolas stiftelses Nuori Sankari (Ung hjälte) -pris är den 23-åriga, självlärda uleåborgsfotografen Joel Karppanen.

I Hippolyte studio visas ett utdrag ur Karppanens pågående verk Finländsk pastoral, som är en berättelse om Karinkanta, en by med knappt tvåhundra invånare i Norra Österbotten.

Den första pastoralen är en ärlig representation av den finländska landsbygden och dess förändringar i 2010-talets postindustriella tid, som ser bortom nationalromantiska stereotypier. Bilderna i projektet består av stillsamma porträtt, landskap, djur, interiörer, detaljer och ögonblick, fotograferade på mellanformatsfilm.

Pristagaren har valts av konsthistoriker Asko Mäkelä och fotograf Maija Tammi på uppdrag av Jouko Lehtolas Stiftelses styrelse. Mäkelä och Tammi beskriver Karppanens arbete:

”Joel Karppanen är en verkligt passionerad och omättlig fotograf, som behärskar sina fotoögonblick och ser just det som fotografen bör se – annorlunda. Karppanen passar bra som första mottagare av Nuori Sankari -priset, eftersom han i sitt arbete kombinerar journalistisk ambition och konstnärligt förverkligande. Karppanen gör bilder där det vardagliga förvandlas till något exceptionellt. Han har förmågan att i detaljer se vidare betydelser och stämningar och sammanfatta dem till nästan kroppsliga förnimmelser.”

nuorisoseura 001

onnellinen 001
Nuori Sankari – Jouko Lehtolas Stiftelses pris för unga dokumentärfotografer, som fått namn efter Lehtolas kända bildserie, beviljas till en lovande fotograf med passionerat arbetssätt i början av sin karriär. Priset består av ett stipendium på 2000 €, en utställning med verk i Hippolyte Studio samt personlig handledning av en mentor.

Joel Karppanen (f. 1993) från Uleåborg är fotojournalist och fri konstnär. Han har jobbat som freelancer för ett flertal finländska och utländska medier sedan år 2011. Hans konstnärliga arbete omfattar förutom dokumentära, humanistiska fotografier som eftersträvar det magiska i vardagen, också video- och mediekonst. För sina meriter 2015 uppmärksammades Karppanen med en nominering till Årets fotojournalist.

3.–26.2.2017
JOEL KARPPANEN
Den första pastoralen

HIPPOLYTE STUDIO
Georgsgatan 8–10 innergård, 00120 Helsingfors
+358 9 612 33 44, www.hippolyte.fi
Tis–fre 12–17, lör–sön 12–16