4.–27.8.2017 Maarit Mustonen, Kuka

Maarit Mustonen_1

 

Kuvataiteilija Maarit Mustosen järjestämään kokonimikaimojen tapaamiseen syksyllä 2016 osallistui yhdeksän Maarit Mustosta eri puolilta Suomea. Hippolyte Studiossa elokuussa esillä oleva näyttely ”Kuka” pohjautuu tähän kohtaamiseen. Osaksi näyttelykokonaisuutta tulee myös Maarit Mustosen lukuperformanssi Taiteiden yönä.

Maarit Mustonen lähestyi vuoden 2016 keväällä muita numeropalvelusta löytämiään Maarit Mustosia ja kutsui heidät yhteiseen tapaamiseen Helsinkiin, johon saapui lopulta yhdeksän kokonimikaimaa. Tämän tapaamisen ja sen dokumentaatioiden ympärille rakentuva Kuka sisältää joukon eri tekniikoilla toteutettuja teoksia, joita kaikkia yhdistää nimen perusteella tehty valinta. Nimi on valintaperusteena absurdi ja sattumanvarainen. Sen perimmäinen tarkoitus on erottaa yksi asia toisesta, yksilö ryhmän muista jäsenistä. Projektissa nimi kadottaa erottelevan kykynsä: Maarit Mustonen sekoittuu toisiin Maarit Mustosiin. Näyttely käsittelee lisäksi nimen herättämiä mielikuvia, samanlaisuutta ja erilaisuutta, sekä fiktiivisen sekoittumista todelliseen.

Näyttelyn työt ovat kaikki syntyneet keskustelussa ja vuorovaikutuksessa muiden kanssa, osin myös ennakoimattomasti ja sattuman kautta. Siihen on nivoutunut useampi, erilaisia muotoja ottava yhteistyö, paitsi muiden Maarit Mustosten, myös nimistöntutkija Terhi Ainialan sekä kirjailija Tuija Lehtisen kanssa. Maarit Mustonen oli vierailevana opettajana Helsingin yliopistossa Ainialan ”Nimi ja identiteetti” -kurssilla, joka järjestettiin ryhmätapaamisen rinnalle. Opiskelijoiden kurssille tekemä ennakkotehtävä synnytti ajatuksen nimen mielikuvia tarkastelevasta videoteoksesta, joka on esillä näyttelyssä. Osaksi näyttelyä tulevan lukuperformanssin myötä kustannusyhtiö Otava ottaa pienen lisäpainoksen kirjailija Tuija Lehtisen vuonna 1996 julkaistusta nuortenromaanista Kundi kesätukkainen. Kirjan päähenkilönä seikkailee 16-vuotias Maarit Mustonen. Kuvataiteilija Maarit Mustonen on suunnitellut painokseen uuden kannen.

Näyttelyyn sisältyy keskustelutilaisuus sekä lukuperformanssi. Keskiviikkona 16.8. taiteilija Maarit Mustonen ja nimistötutkija Terhi Ainiala keskustelevat mm. nimien merkityksistä ja mielikuvista. Keskustelu alkaa gallerian sulkemisen jälkeen, n. klo 17.

Taiteiden yönä, torstaina 24.8. Maarit Mustonen lukee kannesta kanteen Tuija Lehtisen kirjan Kundi kesätukkainen. Kirjailija Tuija Lehtinen alustaa lukuperformanssin. Lukuperformanssin kesto on kokonaisuudessaan arviolta 12 tuntia, aamukymmenestä iltakymmeneen.) Lue lisää: http://www.helsinginjuhlaviikot.fi/taiteidenyo/ohjelma/lukuperformanssi-kundi-kesatukkainen/

Näyttely on saanut tukea Suomen Taideyhdistykseltä, VISEK:lta, Taiteen edistämiskeskukselta ja Suomen Kulttuurirahaston Uudenmaan rahastolta.

Mustonen haluaa kiittää kaimojaan, Terhi Ainialaa, Anne Naukkarista, Aleksi Närvää, Tuija Lehtistä ja Otavaa sekä kaikkia työhön osallistuineita.

 

Maarit Mustonen (s. 1986) on Helsingissä toimiva taiteilija, jonka teoksia on esitetty niin kuva-, esitys- kuin sanataiteenkin kontekstissa. Mustonen on valmistunut kuvataiteen maisteriksi Taideyliopiston Kuvataideakatemian tila-aikataiteiden osastolta vuonna 2015, valokuvaajaksi Lahden Muotoiluinstituutista 2012 ja 2009 valtiotieteiden kandidaatiksi Helsingin yliopistosta viestinnän pääaineesta. Vuonna 2017 Maarit Mustosen teoksia on ollut esillä mm. seuraavissa ryhmänäyttelyissä: ”Calque of the Body” Forlaget Gestusissa, Kööpenhaminassa; Porin Kulttuurisäädön ”Totuus Suomesta” Porissa sekä ”Kesärulla” yhdessä Anne Naukkarisen kanssa SIC:ssä, Helsingissä. Mustosen aikaisempia näyttelyitä ovat olleet mm. ”The Sense of the Body” –ryhmänäyttely Accademia Albertinassa, Torinossa (2014) sekä ”New Nordic Photography 2012” Hasselblad Centerissa Göteborgissa. Mustosen runouden ja kuvataiteen välillä liikkuvia teoksia on julkaistu Tuli & Savu –runouslehdessä (2014, 2016) ja Nuori Voima –lehdessä (2016).

Maarit Mustonen on tehnyt yhteistyötä tanssi- ja esitystaiteilija Anne Naukkarisen kanssa vuodesta 2014. Syksyn 2017 aikana Mustosen ja Naukkarisen yhteisiä teoksia voi nähdä MUU Galleriassa sekä Uuden tanssin ja esitystaiteen XS-festivaalilla Kutomolla, Turussa.