Niina Vatasen Time Atlas Hippolyten eteisessä

Joulukuun ajan Hippolyten eteisessä on meitä ilahduttanut Niina Vatasen uusimpaan valokuvataidekirjaan Time Atlas pohjautuva mininäyttely. Kirjan julkistustilaisuutta vietettiin Hippolytessä perjantaina 29.11. ja kokonaisuus on esillä aina 15.12. saakka.

Niina Vatanen, Time Atlas
Voiko aikaa havaita? Onko ajalla alku ja loppu? Näihin kysymyksiin kuvataiteilija Niina Vatanen etsii vastauksia uusimmassa teoksessaan Time Atlas (Kehrer 2019). Vatanen yhdistelee omaperäisesti ja intuitiivisesti kuvia niin henkilökohtaisen elämän arkistoista, Internetistä kuin vanhoista tietosanakirjoista ja sanomalehdistä. Teoksessa kuvat risteävät ja kerrostuvat luoden uusia ja yllättäviä yhteyksiä. Lähes 300 sivuisen teoksen kuvitus koostuu 274 kuvasta. Tietosanakirjoista inspiroituneena Vatanen on järjestänyt kuvat löyhästi temaattisiin kategorioihin ja pohtii, kuinka kuvallinen muisti, historia ja henkilökohtainen kokemus kietoutuvat yhteen. Valokuvan, tekstin ja arkistomateriaalin parissa työskentelevän Vatasen teoksia on ollut esillä lukuisissa gallerioissa, museoissa ja valokuvafestivaaleilla Suomessa ja ulkomailla. Niina Vataselta on aikaisemmin ilmestynyt kaksi valokuvataidekirjaa: A Room’s Memory / Huoneen muisti (Kehrer 2013) ja Archive Play (Kehrer 2014). www.niinavatanen.com

 

 

kuvat: Niina Vatanen, Time Atlas, 2019; Milla Talassalo