Johanna Lecklin Imperiumin vastaisku 17.3.–14.5.2023

Johanna Lecklinin näyttelyssä Imperiumin vastaisku on liikkuvan kuvan teoksia, kollaaseja ja valokuvia. Ne perustuvat found footageen, löydettyyn materiaaliin prameista brittiläisen kuninkaallisen perheen häistä ja muotokuvista sekä valokuvista prinsessa Dianasta muoti-ikonina. Osa löydetystä materiaalista on peräisin View-master-katselulaitteiden kuvakiekoista ja osa Lecklinin keräämistä postikorteista ja kuvakirjoista. Teokset käsittelevät kysymyksiä monarkian suosiosta aikana, jolloin ajatus joidenkin ihmisten myötäsyntyisestä etuoikeudesta vaikuttaa vanhentuneelta. Silti moni haaveilee kuninkaallisten elämästä.

Onko prinsessaunelmassa oikeastaan kyse oman vallanhimon toteuttamisesta ja pyrkimyksestä saavuttaa ansaitsemattomia etuoikeuksia? Lecklin on lähestynyt aihetta jo prinsessa Dianan kuoleman jälkeen opiskeluaikoinaan Lontoossa 1990-luvun lopulla. Näyttelyssä hän jatkaa aiheen parissa, koska luokka, etuoikeus ja valta ovat yhä ajankohtaisia jälkikolonialistisessa maailmassa. Etenkin kuningatar Elisabethin kuoltua ja kuningas Charles III noustua valtaan monarkian olemassaolon perusteet ovat horjuneet. Teoksissaan Lecklin tarkastelee monarkiaan sidottuja perinteitä, jotka vaikuttavat eriskummallisilta Brexitin jälkeisessä Euroopassa.

Näyttely Imperiumin vastaisku on ollut aiemmin esillä Fotocentrum Raseborgissa keväällä 2022.

 

Johanna Lecklin on helsinkiläinen kuvataiteilija ja tutkija. Lecklinin teoksia on esitetty näyttelyissä Suomessa ja ulkomailla, kuten Nykytaiteen museo Kiasmassa, Helsingin Taidehallissa, Galleria Heinossa, Forum Boxissa, Serlachius-museoiden Gustaf-museossa, Haningen taidehallissa Ruotsissa ja Kunstihooneella Tallinnassa. Lecklinin viimeisin elokuva sai kansainvälisen ensi-iltansa Internationale Kurzfilmtage Oberhausenin kilpailusarjassa. Lecklin valmistui kuvataiteen tohtoriksi Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta vuonna 2018. Hän on suorittanut kuvataiteen maisterin tutkinnon Kuvataideakatemiassa ja valmistunut filosofian maisteriksi Helsingin yliopistosta pääaineenaan taidehistoria. Lecklin sai Suomen Taiteilijaseuran vuosipalkinnon vuonna 2001.

 

Näyttelyä on tukenut Taiteen edistämiskeskus (Taike) ja Svenska kulturfonden.

 

 

Johanna Lecklin
Imperiumin vastaisku
17.3.–14.5.2023
Hippolyte Korjaamo (Töölönkatu 51 A-B, 00250 Helsinki)
Näyttely avoinna Korjaamon aukioloaikojen mukaisesti