Johanna Lecklin Imperiet slår tillbaka 17.3.–14.5.2023

Johanna Lecklins utställning Imperiet slår tillbaka visar rörliga bilder, collage och fotografier. Verken bygger på found footage, upphittade bilder på den brittiska kungliga familjens pampiga bröllop och porträtt samt fotografier på prinsessan Diana som modeikon. En del av det upphittade materialet har sitt ursprung i View-master-apparaternas bildskivor och en del är från postkort och bilderböcker som Lecklin samlat. Verken berör frågor kring monarkins fortsatta popularitet i en tid då tanken om att en del människor har medfödda privilegier verkar otidsenlig. Ändå fantiserar många om det kungliga livet.

Handlar drömmen om att vara prinsessa egentligen om att förverkliga sin maktlystnad och sin strävan efter oförtjänta privilegier? Lecklin har berört ämnet redan efter prinsessan Dianas död under sin studietid i London i slutet av 1990-talet. Utställningen fortsätter att behandla temat eftersom klass, privilegium och makt fortfarande är aktuella i den postkoloniala världen. Speciellt efter drottning Elisabeth död när kung Charles III övertagit tronen har grunderna för monarkins existens skakat. I sina verk betraktar Lecklin traditionella seder som är anknutna till monarkin och ter sig bisarra i Europa efter Brexit.

Utställningen Imperiet slår tillbaka har tidigare visats i Fotocentrum Raseborg i Karis på våren 2022.

 

Johanna Lecklin är en bildkonstnär och forskare från Helsingfors. Hennes verk har visats på utställningar både i Finland och utomlands, exempelvis i Museet för Nutidskonst Kiasma, Helsingfors Konsthall, Galleri Heino, Forum Box, Galleri Sinne, museet Gustaf i Serlachiusmuseerna, Haninge Konsthall i Sverige och Kunstihoone i Tallinn. Lecklins senaste film fick sin internationella premiär i tävlingsserien i Internationale Kurzfilmtage Oberhausen i Tyskland.  Lecklin avlade sin doktorsexamen i bildkonst vid Konstuniversitetets Bildkonstakademi år 2018. Hon har avlagt magisterexamen i bildkonst vid Bildkonstakademin och utexaminerats till filosofiemagister från Helsingfors universitet med huvudämnet konsthistoria. Lecklin fick Konstnärsgillet i Finlands årspris år 2001.

 

Utställningen har fått stöd av Centret för konstfrämjande (Taike) och Svenska kulturfonden.

 

 

Johanna Lecklin
Imperiet slår tillbaka
17.3.–14.5.2023
Hippolyte Korjaamo (Töölönkatu 51 A-B, 00250 Helsinki)
Öppet enligt öppettiderna för Korjaamo