Emilia Ukkonen Kadonnut koira 2.–25.2.2018

Hippolyte Studio

Videoteoksessa Lost Dog (2015) mies puhuu puhelimessa lemmikkieläimensä kadottaneiden ihmisten kanssa. Kuulemme vain hänen äänensä, mutta siitä huolimatta keskustelun sävy ja sen muutokset käyvät selväksi. Teos käsittelee aiheensa kautta toisaalta ihmisten tarvetta yhteyteen ja samanaikaista vaikeutta luottaa ja luoda kontakti toiseen ihmiseen.

Emilia Ukkosen tarkoitus oli alun perin kuvata dokumentti lemmikkinsä kadottaneista ihmisistä New Yorkissa. Yksilöllisyyttä ja itsenäisyyttä korostavassa yhteiskunnassa koira, kissa tai muu lemmikki saattaa olla korvikkeena läheisille ihmissuhteille, joiden ylläpitäminen on käynyt yhä haastavammaksi. Lähestyessään ihmisiä suurkaupungin katukuvassa taajaan näkyvien katoamisilmoitusten perusteella Ukkonen sai kuitenkin huomata ettei monella lopulta ollut halua tai aikaa puhua hänen kanssaan. Yhteydenottoihin suhtauduttiin epäillen ja jopa aggressiivisesti ja ne jotka olivat kiinnostuneita, halusivat usein puhua kaikesta muusta kuin kadonneesta lemmikistään.

Ukkonen hylkäsi lopulta ajatuksen dokumentista ja lopputulokseksi muodostui nyt Hippolyte Studiossa nähtävä videoteos Lost Dog, jossa katsomme ja kuuntelemme miehen puhelinkeskusteluja lemmikkinsä kadonneiden ihmisten kanssa. Pahimmillaan yritys tavoittaa ihmisiä ilmoitusten takana tulkitaan huonoksi pilaksi tai verhoilluksi rahankiristysyritykseksi. Ukkosen teoksen lähtökohtana on ollut yritys ymmärtää ihmisten emotionaalisia suhteita lemmikkeihin urbaanissa yhteiskunnassa ja se paljastaa miten hankalaa kontaktin luominen kanssaihmisiin voi olla, samalla kun kuitenkin tarve yhteydelle toiseen elävään olentoon on valtavan suuri.

Lost Dog -videoteoksessa on käytetty vain osaa Ukkosen keräämästä aineistosta ja näyttelyn lisäksi projektin äänimateriaalia on näyttelyn aikana kuunneltavissa Hippolyten Vimeo-kanavalla.

Emilia Ukkonen liikkuu usein absurdin rekisterissä tarkkaillessaan todellisuutta omintakeisesta perspektiivistään. Hän käyttää välineenään liikkuvaa kuvaa, mutta on kotonaan myös muidenkin tekniikoiden parissa. Ukkonen on opiskellut Kuvataideakatemiassa Helsingissä ja Kuninkaallisessa Taidekorkeakoulussa Tukholmassa. Kotiuduttuaan New Yorkista Ukkonen asuu nyt Taka-Töölössä Helsingissä. Lost Dog on Turun taidemuseon Pimiö-tilan ja useiden elokuvafestivaalien lisäksi nähty Marion De Cannière Art Space:ssa Antwerpenissa Belgiassa.

 

Emilia Ukkonen
Kadonnut koira

2.–25.2.2018
Hippolyte Studio
Avoinna: ti–pe–12–16, la–su 12–17

kuva: Emilia Ukkonen, Lost Dog, 2015 (videostill)