Emilia Ukkonen Försvunnen hund 2.–25.2.2018

Hippolyte Studio

I videoverket Lost Dog (2015) talar en man i telefon med personer vars husdjur försvunnit. Vi hör bara hans röst, men trots det urskiljer vi samtalets ton och förändringar i den. Verket behandlar människans behov av kontakt, men också den samtidiga svårigheten att lita på och ta kontakt med andra människor.

Emilia Ukkonens plan var egentligen att göra en dokumentär om personer i New York som blivit av med sina husdjur. I ett samhälle som framhäver individualitet och självständighet kan en hund, katt eller något annat husdjur fungera som substitut för nära förhållanden med andra människor, vilka det blivit allt mer krävande att upprätthålla. Då Ukkonen tog kontakt med människor via annonser om förvunna husdjur, som det finns gått om i storstadens gatubild, märkte hon snart att många egentligen inte alls ville eller hade tid att prata med henne. Man förhöll sig misstänksamt och även aggressivt till Ukkonens kontakttaganden och de som visade intresse ville ofta prata om allt annat än sina försvunna husdjur.

Ukkonen övergav till slut idén om en dokumentär och resultatet blev istället det videoverk, Lost Dog, som nu visas i Hippolyte studio, där vi får se och höra en mans telefonsamtal med personer vars husdjur försvunnit. I värsta fall tolkas försöken att nå människorna bakom annonserna som ett dåligt skämt eller ett förklätt utpressningsförsök. Utgångspunkten för Ukkonens verk har varit ett försök att förstå människors emotionella band till sina husdjur i ett urbant samhälle. Verket avslöjar hur svårt det kan vara att få kontakt med medmänniskor, samtidigt som behovet av kontakt till en annan levande individ är väldigt starkt.

I verket Lost Dog används bara en del av materialet som Ukkonen samlat. Vid sidan av utställningen 2.–25.2 kan man lyssna på ljudmaterial från projektet här.

Emilia Ukkonen rör sig ofta kring det absurda när hon undersöker verkligheten ut sitt egna, originella perspektiv. Som redskap använder hon rörlig bild, men är också hemmastadd med andra tekniker. Ukkonen har studerat vid Bildkonstakademin i Helsingfors och Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Sedan hon kommit hem från New York bor Ukkonen i bortre Tölö i Helsingfors. Lost Dog har förutom i Mörkrummet på Åbo konstmuseum och på olika filmfestivaler visats på Marion De Cannière Art Space i Antwerpen i Belgien.

 

Emilia Ukkonen
Forsvunnen hund

2.–25.2.2018
Hippolyte Studio
Öppet: tis–fre 12–17, lör–sön 12–16

bild: Emilia Ukkonen, Lost Dog, 2015 (videostill)