Hannele Rantala Fiasko – Moraalisia luhistumisia 2.–25.3.2018

Valokuvagalleria Hippolyte

Hannele Rantalan Fiaskon kolmekymmentä henkilökuvaa ovat syntyneet muutamassa Euroopan maassa kolmen vuoden aikana. Teoksen teemoina on häpeä ja epäonnistuminen. Henkilöt, jotka esiintyvät kuvissa ovat useimmille tunnistettavia, vaikka emme myöntäisikään heitä tuntevamme. Kuviin liittyvät tekstit ovat heidän puhettaan; sisäistä puhetta, jota useimmat käyvät, vaikka eivät haluaisi sitä myöntää. Fiaskon kuvat ja tekstit ovat havaintoja kätketystä. Teos on fiktiivinen, mutta totta.

Näyttelyn työnimenä oli Pikkuporvareita. Eräänä teoksen lähtökohtana oli saksalaisen August Sanderin vaikuttava kuudenkymmenen kuvan teossarja ja kirja Antlitz der Zeit (Aikamme kasvot), joka ilmestyi vuonna 1929. Kirjassa oli Alfred Döblinin esipuhe. Sander havainnoi omaa aikaansa, mutta nyt menneiden kuvien köyhtynyt pikkuporvaristo näyttäytyy henkilöinä, jotka äänestivät Hitlerin valtaan ja pitivät hänet vallassa läpi toisen maailmansodan.

Fiaskon alaotsikko on Moraalisia luhistumisia. Rauhallisina aikoina ihminen ei välttämättä joudu testaamaan moraalista sisintään, mutta kriisien läheisyydessä sekä yksilön että yhteisön puheen ja tekojen yhteys joutuvat koetukselle. Kuten eräs teoksen hahmoista sanoo: ”Eihän kukaan ole puheidensa veroinen, sillä lailla rohkea. Naurattaa oikein, kun muistaa mitä sitä kuvitteli. Että olisi ollut sellainen, millainen luuli olevansa.”

Fiasko on teos myös kirjallisuudesta ja taiteesta. Teos jakautuu kuuteen osaan, joista jokaiseen liittyy kirjallisuussitaatti, joka kuljettaa teosta ja katsojaa eteenpäin. Näyttelyn yhteydessä järjestetään keskustelutilaisuus kirjallisuuden ja kuvataiteen suhteesta Hannele Rantalan ja kirjailija Mikko Rimmisen kanssa sunnuntaina 18.3. klo 14.00. Muutamana päivänä viikossa Hannele Rantala on näyttelyssä lukemassa ääneen Franz Kafkan romaania Linna.

Kuvataiteilija Hannele Rantalan työt ovat valokuvien lisäksi usein valokuvapohjaisia tilateoksia tai performansseja. Hän käyttää välineenä myös tekoja, tekstejä ja interventioita. Työt käsittelevät kodittomuutta, lähtöjä ja muutosta sekä sivullisuutta, jotain rajalla olevaa tilaa tai tilannetta. Rantala on työskennellyt vuosia ulkomailla ja muukalaisuuden teemat ovat hänelle tuttuja omien kokemuksien kautta. Viime vuosien teoksiin kuuluvat mm. kadunlakaisuteokset kuten The Bridge (Williamsburgin sillan lakaisu 2014 New Yorkissa) sekä kadonneen henkilön etsintäprojektit julisteiden avulla kuten Har du sett denna kvinna? Tukholmassa 2008. Rantalan laaja retrospektiivinen näyttely Ihanien aikojen loppu oli esillä Suomen valokuvataiteen museossa 2015. Näyttelyssä oli teoksia vuosilta 1975-2015. Rantala on julkaissut kolme valokuvakirjaa Hiekkaympyrä (Musta Taide, 2007), Sininen huivi (Musta Taide, 2014) sekä Ihanien aikojen loppu (Musta Taide 2015), jotka on kaikki hankittavissa Hippolyten kirjakaupasta.

 

Hannele Rantala
Fiasko
Moraalisia luhistumisia

2.–25.3.2018
Valokuvagalleria Hippolyte
Avoinna: ti–pe 12–17, la–su 12–16

kuva: Hannele Rantala, sarjasta Fiasko