Gil & Moti Love for All
Hatred for None
25.5.–17.6.2018

Valokuvagalleria Hippolyte

Love for All Hatred for None installaatio pohjautuu taiteilijakaksikko Gil & Motin pyrkimykseen käsitellä kokemaansa uskonnon pelkoa. Näyttelyn nimi on lainattu Ahmadiyya-muslimiyhteisön solidaarisuuskampanjasta ääriliikkeitä vastaan. Erityisesti islam on ollut taustaltaan israelilaiselle ja juutalaiselle miesparille vaikea lähestyttävä. Gil & Motin teokset kutsuvat katsojaansa pohtimaan poliittista suhteessa henkilökohtaiseen. Pelkoon perustuvat asenteet luovat tilaa alistaville käytännöille, kun yhden turvallisuus muuttuu toisen turvattomuudeksi ja syrjinnäksi.

Näyttelykokonaisuus rakentuu kahden videoteoksen, In Your Shoes ja Heart Whisperer, ympärille. Vuosina 2011 ja 2015 Kööpenhaminassa ja Turussa toteutetut teokset kuvaavat Gil & Motin kohtaamisia ja vierailuja paikallisten muslimiyhteisöjen ja niiden jäsenten kanssa. Miesten väliset keskustelut kietoutuvat uskon, taiteen, rakkauden ja seksuaalisuuden ympärille. Taiteilijoiden halu voittaa tietämättömyys uteliaisuuden ja avoimuuden kautta, omat ennakkoluulot rehellisesti myöntäen, antaa tilaa kohtaamisille ja vuoropuhelulle tavalla joka on vaikeaa tavoittaa hyvistä aikeista huolimatta. ”Support any constructive cause for the betterment of humanity” eli ”Tue kaikkia rakentavia ja ihmiskuntaa parantavia aatteita” on toisessa videoista esiin tuleva lause, jonka pohjalta on syntynyt näyttelytilaan suunniteltu teos Share Your Belief. Se kutsuu katsojat jakamaan omia ajatuksiaan kirjoittamalla galleriassa.

Gil & Motin teosten käsittelemät, uskontoon liittyvät sisäiset ja ulkoiset pelot, ovat edelleen ajankohtaisia vielä useampi vuosi niiden valmistumisen jälkeen. Niissä taiteilijat lähestyvät pelkojaan suoran kommunikaation kautta. Vieraan elämäntavan kohtaaminen synnyttää vivahteikkaita ja kerroksellisia keskusteluja, mikä valittuna toimintatapana purkaa perusteetonta epämukavuutta vieraan, toisen, edessä. Maallistuneeksi koetuissa pohjoismaissa suhde uskontoon nähdään usein kovin etääntyneenä. Kuitenkin juuri uskontoon ja sen pelkoon pohjaavaa levottomuutta hyödynnetään menestyksekkäästi äärioikeiston taholta Suomessa samoin kuin muualla Euroopassa. Yleistynyt pelon ilmapiiri lukuisten hallitsemattomalta tuntuvien uhkien edessä – oli kyseessä sitten ilmaston lämpeneminen, työttömyyden kasvu tai uutisoinnit pakolaiskriisistä – toimii alttiina maaperänä nationalistiselle vihapuheelle.

Rotterdamissa toimiva taiteilijapari Gil & Moti ovat työskennelleet yhdessä vuodesta 1998 ja ovat tunnettuja poikkeuksellisesta sosiaalisesta ja taiteellisesta sitoutumisestaan, jossa jakaminen on osa jatkuvaa visuaalista, henkistä ja fyysistä kokeilua. Osana työskentelyään he pukeutuvat aina samoin, ovat aina yhdessä ja omistavat vain yhden lompakon, yhden puhelimen ja yhdet avaimet. Taiteilijoina, homoparina, juutalaissyntyisinä (ex-)israelilaisina ja Euroopassa asuvina siirtolaisina he tuovat väistämättä osansa kriittiseen kulttuurilliseen diskurssiin identiteetistä, ihmisten välisistä suhteista ja sosiaalisista normeista. Pienimuotoisten sosiaalisten interventioiden kautta Gil & Moti käsittelevät sosiopoliittisia kysymyksiä kuten syrjintää, ulossulkemista ja rasismia käyttäen välineinään sujuvasti niin valokuvaa, maalausta, videota, performanssia ja installaatioita. Lue lisää: www.gilandmoti.nl

kuva: Gil & Moti, Support Any Constructive Cause for the Betterment of Humanity, 2015

p.s. Gil & Motin teoksia nähtävissä myös Turussa! Näyttely Donkey Without a Tail Aboa Vetus & Ars Novan Takkahuoneessa avoinna 5.8. saakka. Lue lisää… 

 

Gil & Moti
Love for All Hatred for None

25.5.–17.6.2018
Valokuvagalleria Hippolyte
Avoinna: ti–pe 12–17, la–su 12–16

 

Love for All Hatred for None järjestetään yhteistyössä HIAP – Helsinki International Artist Programmen kanssa.