Värinä Manual 27.4.–20.5.2018

Valokuvagalleria Hippolyte & Hippolyte Studio

Manual –näyttely antaa katsojan kurkistaa valokuvataiteen tiloihin ja tilanteisiin sekä yleisemmin kuvataiteilijan työn arkisiin ja sisällöllisiin kysymyksiin. Taiteilijan työn tavat, materiaalit, tilat ja ajankäyttö kietoutuvat toisiinsa poikkeuksellisella tavalla kun sitä vertaa monen muun ammattikunnan arkeen. Näyttelyyn Hippolytessä osallistuu kymmenen valokuvallista ilmaisua osana työskentelyään käyttävää taiteilijaa, jotka ovat kaikki Valokuvataiteilijoiden värivedostusosuuskunta Värinän jäseniä. Näyttelyn koostaminen on tapahtunut kollektiivisena prosessina, jonka aikana teoksia ja niiden luonnoksia on katsottu, niistä on puhuttu ja työskentelyn eri vaiheita on jaettu kollegoiden kanssa. Taiteilijalähtöisten tilojen, kuten Värinän tai Hippolyten, vahvuus onkin juuri se, että ne tarjoavat taiteilijoille mahdollisuuden kollegiaaliseen tukeen usein melko yksinäisessä työskentelyssä.

Taiteellisen työn peruspiirteet näkyvät myös näyttelyyn valikoituneissa teoksissa. Sen erottumattomuus muusta elämästä käy esiin esimerkiksi perhettä kuvaavissa teoksissa, joissa arkinen perhealbumikuva sekoittuu tai kehittyy osaksi taiteellista tuotantoa. Myös valokuvaamisen muuttuminen entistä arkisemmaksi osaksi elämää tulee esiin teoksissa, jotka hyödyntävät muun muassa kännykkäkuvaamisen muistiinpanomaisuutta. Toisaalta elämän ja ympäristön jatkuva tallentaminen rakentaa aivan uudenlaista visuaalista arjen arkistoa.

Valokuvan tallennus- ja esitystekniikoiden suhde ympäristöön nousee myös voimakkaaksi teemaksi näyttelyn teoksissa. Valokuvan tuottaminen vaatii suuria määriä jalometalleja, kemikaaleja ja paperia, öljyä ja niin edelleen,  jolloin taiteilijan valinnat voivat joutua törmäyskurssille ekologisten arvojen kanssa. Näihin ongelmiin ratkaisujen etsiminen on monen teoksen taustalla. Valokuva tuntuu edelleen olevan vertaansa vailla ideologisen sisällön välittämiseen sen näennäisen välittömyyden ja todistuksellisuuden ansioista. Onko meidän vielä tässäkin ajassa helpompi nähdä, ymmärtää ja sisäistää ympäristön tilaa kun näemme sen ikään kuin omin silmin, valokuvan välityksellä?

Värinä on valokuvataiteilijoiden perustama osuuskunta, joka mahdollistaa vedosten toteuttamisen itse, sen omissa tiloissa ja omin välinein. Osuuskunnan käytössä, Helsingin Vallilassa on laitteistot niin analogiseen värivedostamiseen kuin digitaaliseen tulostamiseen. Vedostamisen prosessilla on valokuvataiteilijoille erilaisia merkityksiä, mutta prosessin omaehtoinen hallinta tarjoaa mahdollisuuden käyttää sitä halutessaan osana taiteellista työskentelyä.  Toisaalta se tarjoaa myös mahdollisuuden kokeiluihin ja leikittelyyn. Niiden kautta syntyneet uudet oivallukset toimivat ehkä tukena tai jopa lähtökohtana taiteilijan työskentelylle.

Näyttelyn teemoja pohtii myös näyttelyn avajaisissa julkaistava kirjailija Antti Nylénin kirjoittama essee. Nylén moderoi myös näyttelyn yhteydessä järjestettävän keskustelun torstaina 3.5. klo 17.

 

Manual
Petri Anttonen, Jari Eklund, Yehia Eweis, Jenni Haili, Tiina Itkonen, Tuukka Kaila, Petri Kuokka, Raakel Kuukka, Viivi Nieminen, Sanni Seppo

27.4.–20.5.2018
Valokuvagalleria Hippolyte & Hippolyte Studio
Avoinna: ti–pe 12–17, la–su 12–16

Kiitos:

Viivi Nieminen, Pallo, 2018 (kuva: Jenni Haili)