4.–27.3.2016 Milja Laurila, Un problème féminin

Hippolyte Studio

Laurila_Un_probleme_feminin

”Muutamille eläimille on annettu kuudes aisti: vaisto. Jotain samanlaatuista omaa täysinkehjynnyt, kasvatettu nainenkin.”

Lääket. T:ri E. W. Wretlind teoksessa Naisten siitinelo (1893)

Milja Laurilan teos Un problème féminin koostuu pienikokoisten värivalokuvien sarjasta. Jokainen kuva esittää ihmistä, tarkemmin katsottuna naista. Taiteilija on rajannut löytämänsä arkistovalokuvat siten, ettei henkilöiden kasvoja näy. Laurila käyttää usein teoksissaan vanhoja arkistokuvia. ”Minua kiinnostaa se, mitä kuville tapahtuu, kun ne irrotetaan alkuperäisestä asiayhteydestään. Välittävätkö valokuvat tietoa, vai jotain muuta? Arkistokuvat muuttuvat mielessäni mysteeriksi: onko naisilla jokin salaisuus, jota he eivät kerro minulle?”

Kuvat ovat usein Laurilalle mykkiä, ja aivan kuin kaipaavat sanoja vierelleen. Valokuvan edessä katsoja kysyy: Mitä kuva esittää? Mistä se on peräisin? Selityksen kaipuu tuntuu entistä voimakkaampana, kun kyseessä on arkistokuva: se halutaan sijoittaa jonnekin. Poistamalla kuvatekstit ja irrottamalla arkistokuvat kontekstistaan taiteilija asettaa valokuvat haastavaan tilanteeseen: ”Annan niille tilaisuuden puhua itse, omalla äänellään. Mutta puhuvatko ne? Luulen, että ne seisovat tyytyväisinä omassa hiljaisuudessaan ja antavat katsojan arvuutella, ” pohtii Laurila.

Milja Laurila (s. 1982) on valmistunut taiteen maisteriksi Aalto-yliopiston valokuvataiteen koulutusohjelmasta 2010. Laurilan teosten materiaalina ovat pitkään olleet vanhat valokuvat. Debyyttinäyttelyssään To remember (Valokuvagalleria Hippolyte, 2007) hän käytti lapsuutensa perhealbumikuvia. Myöhemmin hän on keskittynyt tietosanakirjoista ja lääketieteellisistä kirjoista löytyviin valokuviin. Hänen viimeaikaisiin näyttelyihinsä lukeutuvat mm. Magneettinen uni Valokuvakeskus Perissä (Turku, 2015), Suurin kaikista on rakkaus?
 Wäinö Aaltosen museossa (Turku, 2013) ja Uusin tieto Galleria Forum Boxissa (Helsinki, 2012). Tulevana keväänä hänen teoksiaan nähdään Gallery Taik Personsissa (Berliini), Nykytaiteen museo MoCAKissa (Krakova) ja Photo Londonissa (Lontoo).

 

4.–27.3.2016
MILJA LAURILA
Un problème féminin

Hippolyte Studio
Yrjönkatu 8–10 sisäpiha, 00120 Helsinki
09 612 33 44, www.hippolyte.fi
ti–pe 12–17, la–su 12–16
Kiinni 25.3.2016

(kuva: Milja Laurila, sarjasta Un problème féminin, 2016)