Kari Soinio Sankari katsoo peiliin 5.–28.1.2018

Valokuvagalleria Hippolyte

Sukupuolen, kehon ja mieheyden esittäminen ovat läsnä Kari Soinion työskentelyssä, jossa maskuliinisuuden kulttuuria kriittisesti lähestyvät valokuvateokset hyödyntävät taiteilijan omaa kehoa. Omakuvaan pohjautuvassa työskentelyssä taiteilija osallistuu yhteiskunnalliseen keskusteluun ruumiinsa kautta hyvin henkilökohtaisella tavalla. Soinion Hippolyten näyttelyssä on esillä tuoreita Sankari -sarjan teoksia, jotka Soinio on kuvannut pääosin vuosina 2011–16 New Yorkissa asuessaan. Lisäksi mukana on muutama aivan uusi, kuluvana syksynä Pariisissa aloitettu teos, joissa kehon käyttö saa uusia suuntia viittauksilla ranskalaisen veistotaiteen mestariteoksiin.

Soinion omaa ruumiista ja sen kuvaa hyödyntävät teokset esittävät yhtäältä mieheksi tunnistettavaa ja toisaalta androgyynisyyteen pyrkivää alastonta hahmoa. Kuvaustilanteessa taiteilija kontrolloi poseeraamistaan siten ettei sukupuolen tunnusmerkit ole katsojalle aina täysin ilmeisiä. Ruumiin muodot ja asennot antavat mahdollisuuden monenlaisille tulkinnoille, samalla kun ne pyrkivät löytämään mahdollisuuksia esittää mieheyttä tavalla, joka haastaa perinteisen valokuvallisen estetisoivan ilmaisun myös humoristisin keinoin.

Sukupuolen esittäminen, sen sisältämät sosiaaliset käytännöt ja kehon esittämisen estetiikka ovat aiheita jotka herättävät ristiriitoja yhä uudelleen ja niiden käsittely saa uusia muotoja myös kuvataiteessa. Hippolytessä nähtävä näyttely jatkaa Soinion pitkään työstämää Sankari-projektia, jossa hän on tutkinut mieheyden esittämistä valokuvan keinoin jo aivan uransa alusta lähtien. Kyseessä on elämän mittainen projekti, jossa taiteilija lähestyy kuvallisesti yhteiskunnallisesti aina ajankohtaista ja keskeistä aihetta yhä uudelleen.

Toinen merkittävä teema Kari Soinion tuotannossa on maisema, jonka yhdistäminen mieskuvaan on mahdollistanut hänen teoksissaan erilaisia näkökulmia niin identiteettiin kuin luonto- ja ympäristösuhteeseen. Maiseman ja kehollisuuden teemat ovat vaihdelleet ja yhdistyneet hänen tuotannossaan jo 1980-luvun lopusta lähtien. Soinion teoksia on ollut esillä lukuisissa yksityis- ja yhteisnäyttelyissä sekä Suomessa, muualla Euroopassa että Yhdysvalloissa. Hänen teoksiaan on sekä julkisissa että yksityisissä kokoelmissa Suomessa ja Yhdysvalloissa. Oman taiteellisen työskentelynsä ohella Soinio on toiminut myös kuraattorina sekä osallistunut aktiivisesti taiteilijajärjestötoimintaan. Edellinen Sankari-sarjaan perustuva yksityisnäyttely nähtiin Helsingissä Galleria Heinossa 2012. Kari Soinion näyttelyssä Hippolytessä esillä olevat uudet teokset on nähty New Yorkissa kahdessa eri näyttelyssä Station Independent Projects -galleriassa. Osa teoksista oli esillä kesällä 2017 Turussa Aboa Vetus & Ars Nova museon Minän teatteri -näyttelyssä.

Kari Soinio
Sankari katsoo peiliin

5.–28.1.2018
Valokuvagalleria Hippolyte
Avoinna: ti–pe 12–17, la–su 12–16

kuva: Kari Soinio, sarjasta Private Hero, 2013