Noora Sandgren Let 5.–28.1.2018

Hippolyte Studio

in english

Noora Sandgrenin näyttely Let pohtii kosketuksen teemoja. Siinä taiteilijan läsnäolo muotoutuu eri tekniikoiden kautta valokuviksi, veistoksiksi ja installaatioksi, jotka tutkivat vuorovaikutusta eri materiaalisuuksien kanssa, esimerkiksi valokuvapaperin ja ihon välillä. Näyttelyssä historian ja nykyhetken välillä liikkuva hidas valokuvaprosessi tapahtuu ilman kameraa, ihmisen, materiaalien ja luonnon yhteistyönä.

Sandgrenin ympärivuotisena studiona ja tapahtumien näyttämönä toimii puutarha, jossa taiteilija asettaa 1960-70-luvulta peräisin olevan valokuvapaperin maankuorelle ja päänsä sen päälle lepäämään. Pitkän valotuksen aikana taiteilijan hengitys, lämpö, kyyneleet, sekä tuuli, sade ja pikkuötökät jättävät yhdessä muistijälkensä valokuvapaperin vastaanottavaiseen ihomaiseen pintaan auringon piirtäessä kuvaa. Toisinaan sade saa säveltää koko kuva-alan putoamisvoimallaan.

Teostensa kautta Sandgren pohtii kosketusta ja kohtaamista. Samalla kun niihin sisältyy mahdollisuus tarttumapintoihin ja yhteensulautumiseen, ovat toisaalta välimatka ja tavoittamattomuus myös aina läsnä. Kosketus on siten aina toisenvaraista. Näyttelyssä pohditaan jälkien jättämisen asennetta, kuinka toisia materiaalisuuksia – myös ei-inhimillisiä, voi lähestyä myötätuntoisesti ja tunnustellen. Teokset ovat jälkiä vuorovaikutukseen kurottautumisesta ja alttiiksi asettumisesta.

Sandgren yhdistää omintakeisessa työskentelytavassaan valokuvan alkuhistorian ja nykyhetken menetelmiä korostaen kehollisuutta ja ajan kerroksellisuutta. Vaikka prosessi palaakin valokuvan ensimmäisiin tekotapoihin, siirtyvät kuvat digitaaliseen prosessiin skannerin valotuksen myötä. Sandgrenin metodin kautta ajatus valokuvasta hetken tallenteena taipuu. Perinteinen valokuvaprosessi ei tällä kertaa sulkeudu vaan valottunut paperi saa jatkaa kehittymistään omana haavoittuvaisena olentonaan. Teosten syntymisen orgaaninen prosessi virtaa jatkuvassa muutoksen tilassa yhtä matkaa ihmisen hallintaa pakenevan maailman kanssa.

Noora Sandgren on Helsingissä asuva ja toimiva monialainen kuvataiteilija. Taiteellisessa työskentelyssään hän tutkii vuorovaikutuksen, materiaalisuuksien ja ekologisuuden kysymyksiä. Hippolytessä esillä oleva näyttely on osa edelleen jatkuvaa teoskokonaisuutta Fluid Being, johon liittyviä teoksia on parhaillaan esillä Suomen valokuvataiteen museon Abstrakti! Vuosisadan ilmiö 1917-2017 -näyttelyssä sekä Latviassa Art Station Dubultin Fluid Matter -näyttelyssä. Sandgrenin teoksia on nähty useissa yksityis -ja yhteisnäyttelyissä kotimaassa ja kansainvälisesti. Oman taiteellisen työskentelynsä ohella Sandgren toimii aktiivisesti taiteilijakollektiivissa sekä taidepedagogina.

Noora Sandgren
Let

5.–28.1.2018
Hippolyte Studio
Avoinna: ti–pe–12–16, la–su 12–17

kuva: Noora Sandgren, Dialogue 13.8.2016 (30 min, lilac explosion)