5.–28.2.2016 Tanja Konstenius, Alles goed

Hippolyte Studio

alles-goed-konstenius-press-001

Tanja Konsteniuksen teos Alles goed (Kaikki hyvin) lähestyy toiseuden teematiikkaa kielen kautta. Kieli on voimakas osa ihmisen identiteettiä ja instrumentti, jolla ilmaisemme keitä olemme, se erottaa ja yhdistää. Opetellessamme ja sisäistäessämme uutta kieltä omaksumme tahtomattammekin jonkinlaisen roolin.

Konsteniuksen kaksikanavaisessa videoteoksessa ghanalaissyntyinen mies löytää itsensä tutun ja tuntemattoman välimaastosta. Toinen videoprojisoinneista seuraa hänen hollanninkielistä improvisaatiotaan ja toinen lähestyy miehen asuinaluetta Amsterdamin lähiössä. Installaatio kuvaa ihmisen ja tämän ympäristön välistä epätasapainoa. Se tutkii vierautta ja niitä pieniä askelia, joita ottamalla ihminen tulee osaksi yhteiskuntaa.

Tanja Konstenius (s. 1982) on Amsterdamissa työskentelevä kuvataiteilija. Konstenius työskentelee pääosin valokuvan sekä videon parissa ja hänen teoksensa ovat usein muodoltaan eräänlaisia muotokuvia. Konsteniuksen tausta on sekä muotokuvauksessa että dokumentaarisessa valokuvassa. “Yksinkertaistan mielelläni kuviani saadakseni esiin tärkeimmän; henkilön ja hänen tunteensa. Tutkimalla kameran avulla sitä miten ihmiset esiintyvät, olen kiinnostunut tekojemme performatiivisuudesta. Olen erityisen kiinnostunut itseni kaltaisista siirtymän kokeneista ihmisistä, identiteeteistä sekä vieraantumisesta,” Konstenius kuvaa työskentelyään.

Näyttelyä on tukenut: AVEK/Elena Näsänen

5.–28.2.2016
TANJA KONSTENIUS
Alles Goed

Hippolyte Studio
Yrjönkatu 8–10 sisäpiha, 00120 Helsinki
09 612 33 44, www.hippolyte.fi
ti–pe 12–17, la–su 12–16

(kuva: stillkuva videoinstallaatiosta Alles Goed)