7.–23.10.2016 NADIJA MUSTAPIĆ JA TONI MEŠTROVIĆ,
The Quotas of Pride

moment-of-silence_installation-view_2

Lokakuussa Hippolyten valtaa vahva kokemus työstä. Kroatialaisten mediataiteilijoiden Nadija Mustapićin ja Toni Meštrovićin kahdessa videoinstallaatiossa telakkateollisuuden muutos heijastelee paikallisuuden ja globalisaation vaikutuksia ihmisten elämään niin Kroatiassa kuin Suomessa. Näyttely on jatkoa Hippolyten yhteistyölle Saaren kartanon residenssin kanssa.

Galleriatilan täyttävä, viisikanavainen Moment of Silence on toteutettu laivanvarustamoilla Splitissä ja Rijekassa, Kroatiassa. Se rakentaa katsojan ympärille telakkaympäristön kokonaisvaltaisena kokemuksena, jossa telakan henkilökunnan arkinen, raskas aherrus yhdistyy minuutin mittaisiin kasvokuviin. Työkoneiden jylinän säestämänä valmis laiva lipuu ulos telakalta siinä missä työläisten virta varustamolta päivän päätteeksi. Katsojan ympäröi kuvamateriaalin ohella myös äänimaisema joka viimeistelee uppoutumisen teoksen maailmaan.

Hippolyte Studiossa ensiesityksensä saa Nadija Mustapićin Saaren kartanossakin työstämä teos Do I Love My Job?, jossa työtä varustamolla katsotaan kahden hitsaajana työskentelevän naisen silmin. Toinen naisista työskentelee Suomessa ja toinen Kroatiassa. Vaikka heidän kokemuksensa miesvaltaisella alalla toimimisesta ovat osin hyvin yhteneväisiä, vaikuttavat paikalliset olosuhteet työskentelyyn suuresti. Teosnimen kysymykseen – Rakastanko työtäni? – teos ei anna naisten suulla yksiselitteistä vastausta. Sen sijaan puhe kuljettaa monimutkaisten syy-seuraussuhteiden verkkoon, jossa monikansallisten yritysten tasolla tehtävät varustamokaupat vaikuttavat paikallisesti niin työläisten henkilökohtaiseen elämään kuin kokonaisten paikkakuntien elinoloihin ja valtiontalouteen. Ajankohtaisena näyttäytyy myös kahdessa eri maassa samaa työtä tekevän naisen työolojen vertailu tilanteessa, jossa ammattiyhdistysliikkeen vaikutusvaltaa halutaan rajoittaa kansallisen kilpailukyvyn nimissä.

Näyttelyn yhteydessä järjestetään TAITEILIJAESITTELY lauantaina 8.10.2016 klo 16.30. Puheenvuorossaan ”The social dimensions of de-industrialized urban structures” Nadija Mustapić ja Toni Meštrović kertovat työskentelystään englanniksi.

doilovemyjob_still32

Kroatialaiset mediataiteilijat Nadija Mustapić ja Toni Meštrović pyrkivät taiteessaan tallentamaan yhteiskunnallisia ilmiöitä, ja heidän teoksissaan dokumentaarisuus yhdistyy runollisuuteen sekä kokemuksiin tilasta. Taiteellisen työskentelynsä ohella he toimivat opettajina Splitin ja Rijekan yliopistoissa. Mustapić ja Meštrović työskentelivät Saaren kartanossa syksyllä 2015.

The Quotas of Pride on osa Valokuvagalleria Hippolyten ja Saaren kartanon residenssin vuonna 2013 alkanutta näyttely-yhteistyötä. Aiemmin Hippolytessä on yhteistyön puitteissa nähty Oreet Asheryn (Iso-Britannia), Bill Burnsin (Kanada) sekä Tärähtäneiden Ämmien (Suomi) näyttelyt. Saaren kartano on Koneen Säätiön ylläpitämä taiteilija- ja tutkijaresidenssi Mynämäellä.

 

7.–23.10.2016
NADIJA MUSTAPIĆ JA TONI MEŠTROVIĆ
The Quotas of Pride

VALOKUVAGALLERIA HIPPOLYTE & HIPPOLYTE STUDIO
Yrjönkatu 8–10 sisäpiha, 00120 Helsinki, +358 9 612 3344, www.hippolyte.fi
Avoinna: ti–pe 12–17, la–su 12–16

(kuvat: Nadija Mustapić ja Toni Meštrović)

saarilogo-finalkoneensaatio-logo-vector-balck_01