Adele Hyry & Lydia Toivanen Koivuniemi 9.8.–1.9.2024

Valokuvagalleria Hippolyte

Adele Hyryn ja Lydia Toivasen yhteisnäyttelyn lähtökohtana on taiteilijaserkusten suvun yhteinen kesämökki Koivuniemi Mikkelin Korpikoskella. Näyttelyssä yhdistyy kahden taiteilijan muistot lapsuuden kesämökiltä ja heidän isoäitinsä Salme Toivasen taiteellisen työn jättämät jäljet. Kuvista, rakennelmista ja erilaisista raameista kootut näyttelyn asetelmat ovat intuitiivisia toisintoja ja tuokiokuvia mökin maisemista.

Koivuniemi on paikkana kokonaistaideteos, joka oli isoäidille niin taiteilijan studio, suurperheen kesäkoti kuin luonnon ehtojen mukaan elävä ja muokattava installaatio. Hyry ja Toivanen ovat inspiroituneet taiteilijaisoäitinsä omalaatuisista ja kekseliäistä tekemisen tavoista. Heidän työskentelyään ja taiteellista prosessiaan ovat ohjanneet Salmen huumori, leikkisyys, värien ja materiaalien käyttö sekä käsillä tekeminen. Salme ei piitannut muiden mielipiteistä tai siitä, miten asiat kuuluisi tehdä. Taiteilijat ovat halunneet säilyttää tämän vapauden myös omassa työssään.

Erilaisia ratkaisuja pohtiessaan he ovat miettineet, millaiseen toteutustapaan heidän isoäitinsä päätyisi. Erityisesti Salmen tapa tehdä asiat huolellisesti sekä hänen tapansa käyttää kestävästi ja uudelleen materiaaleja ovat ohjanneet taiteilijoiden työskentelyä. Jaetut ja henkilökohtaiset tulkinnat Koivuniemestä limittyvät yhteen monimateriaalisessa installaatiossa. Taiteilijat ovat halunneet tuoda galleriatilaan väläyksiä jännittävistä maailmoista ja paikkaan liittyvistä tunnemuistoista.


Sen sijaan, että miettii millaisen kuvan tekisi, voi aloittaa raameista. Itävistin keltaiset ikkunapokat sointuvat punavalkoisiin ruutuverhoihin pienessä huoneessa. Ovessa on neliöitä, joissa on valkoinen sisus ja oranssit kehykset. Ovesta pääsee oikoreittiä huussiin ja saunalle. Ilman kenkiä matka on tosin melko kirvelevä ja piikikäs.

Adele

Lapsuuden mökkiviikko, pitkät kesäpäivät, taistelu tylsyyttä vastaan. Virikkeiden keksiminen, luonnon tutkiminen (sudenkorennot, muurahaiskeot, ahomansikat…), vajan hyllyjen ja laatikoiden penkominen (narut, pyykkipojat, näppylähanskat, naulat, vasarat, öljypurkit…)
Lydia

 

Adele Hyry (s. 1994, Espoo) on helsinkiläinen kuvataiteilija. Häntä kiehtoo valokuvan ja liikkuvan kuvan työstäminen muiden materiaalien kanssa osaksi paikkasidonnaisia installaatiota ja veistoksia. Hyryn teoksissa toistuu vuorovaikutuksen, luonnon ja identiteetin jatkuva muutos, jota hän käsittelee maailmassa olemisen kokemuksesta käsin. 

Hyry on valmistunut Lahden muotoiluinstituutista pääaineenaan valokuvaus. Lisäksi Hyry on tehnyt valokuvataiteen opintoja Göteborgin yliopiston Valand-akatemiassa sekä opiskellut sukupuolentutkimusta Helsingin avoimessa yliopistossa. Kollektiivisuus on tärkeä osa Hyryn taiteellista praktiikkaa ja esikoistaiteilijakirja Chicken-Legged Hunter Ladybug – Kananjalkainen Metsästäjä Leppäkerttu julkaistiin vuonna 2022. Hyryn teoksia on ollut esillä muun muassa WAM-museossa, Japanissa Tokyo Art Book Fair:ssa, SIC-galleriassa sekä Pohjanmaan Valokuvakeskuksessa.

www.adelehyry.com Instagram: adelelula


Lydia Toivanen (s. 1987 Kerava) on helsinkiläinen kuvataiteilija, joka toimii valokuvan, videon ja tilallisuuden keinoin. Hän on kuvannut työssään suurperheensä sisäistä dynamiikkaa suhteessa yksilön kasvuun ja kodin hengelliseen perintöön. Toivanen on myös osana monitaiteellisia työryhmiä ja tuotantoja. 

Toivanen on valmistunut Saimaan ammattikorkeakoulusta pääaineenaan kuvanveisto ja Turun AMK:n Taideakatemiasta pääaineenaan valokuvaus. Parhaillaan hän viimeistelee opintojaan Aalto-yliopistossa valokuvataiteen maisteriohjelmassa. Toivasen teoksia on ollut esillä muun muassa Valokuvataiteen museossa, Titanik-galleriassa, Italiassa Fotografia Calabria -valokuvafestivaalilla ja Oslossa Fotografihusetissa.
Instagram: lydiatoivanen 


Salme Toivanen
(s.1925 Riihimäki k. 2023 Mikkeli) taiteelliseen työhön lukeutui maalaamisen ja piirtämisen ohella puun, tekstiilien ja muiden materiaalien sekä interiöörien työstäminen. Toivanen teki taideopintoja Ateneumin iltakoulussa. Taiteellinen työ jatkui Mikkelissä, jonne hän muutti puolisonsa kanssa vuonna 1952.


Adele Hyryn työskentelyä näyttelyssä on tukenut Taiteen edistämiskeskus (Taike) ja Suomen Taideyhdistys.

Kiitos Ida Enegrenille keskusteluista näyttelyteksiin liittyen.

 

 

 

Adele Hyry & Lydia Toivanen
Koivuniemi
9.8.–1.9.2024
Valokuvagalleria Hippolyte

 

 

kuva: Adele Hyry, Seitti, 2024 & Lydia Toivanen, Mummonkammari, 2018