Aki-Pekka & Astrid Sinikoski New Ghosts 2.–25.10.2020

Valokuvagalleria Hippolyte

Emme usko kummituksiin, emmekä valokuviin. Uskomme toisiimme.

Aki-Pekka ja Astrid Sinikosken näyttely New Ghosts kertoo isän ja tyttären välisestä suhteesta sekä heidän yrityksistään ymmärtää elämää, muutosta ja ajan kulumista. Näyttely nostaa esiin kysymyksiä identiteetistä, aikuisuudesta ja lapsuudesta, elämästä ja kuolemasta – millaisia esikuvia, ihanteita ja tulevaisuuden skenaarioita luomme toinen toisillemme?

Ollessamme pieniä pelkomme on usein helppo nimetä. Pelkäämme hirviöitä, kummituksia tai vaikkapa ikkunan takana näkyvää puun varjoa. Varttuessamme peloista tulee usein abstraktimpia – nämä uudet hahmottomat pelot luovat uusia nimeämättömiä kummituksia. Kummitustutkielmaa kuvatessaan Sinikosket ovat oivaltaneet, että pelot ovat usein unelmien peilikuvia. Kun kummitukseen tutustuu paremmin ja kasvottoman hahmon kesyttää, muuttuu se portiksi kohti omia unelmia.

Valokuvagalleria Hippolytessä esillä olevassa kokonaisuudessa nähdään valokuvateoksia kahdesta eri sarjasta: New Ghosts ja Ghost Studies with Flowers. Jälkimmäinen katoavaisuutta, elämää ja hetken kauneutta tarkasteleva sarja on esillä ensi kertaa. Sarjojen teosten lähtökohta on Sinikoskien ja kummitusten kanssa käydyissä keskusteluissa. Kuvatessaan sarjaa isä ja tytär ovat viettäneet pitkiä aikoja kahdestaan tien päällä eri puolilla maailmaa. Näillä matkoilla he ovat laajentaneet kummitustutkielmaansa, mutta järjestäneet myös lukuisia lyhytkestoisuutta juhlistavia, alle vuorokauden kestoisia mininäyttelyitä, joissa kuvat on esitetty pääsääntöisesti kankaille tulostettuina. Gallerioiksi kelpasivat paitsi julkiset tilat mutta myös lähiöiden tyhjennetyt uima-altaat.

Aki-Pekka ja Astrid Sinikosken kummitustutkielma sai alkunsa vuonna 2011. Sarjan on määrä valmistua vuonna 2058 Aki-Pekan täyttäessä 80 ja Astridin 50 vuotta. Tähän mennessä New Ghosts on ollut esillä kolmella eri mantereella. Hippolyten näyttelyn jälkeen sarjan valokuvia tullaan näkemään muun muassa Milanossan, Photo Vogue Festivalilla.

Aki-Pekka Sinikoski asuu ja työskentelee Helsingissä. Parhaiten hänet tunnetaan muotokuva- ja dokumenttivalokuvaajana sarjoistaan Finnish Teens (2011) ja Last Machos (2016). Taiteellisissa prosesseissaan Sinikoski pyrkii vangitsemaan ajan kulumisen, mistä johtuen projektit ovat usein pitkiä ja aikaa vieviä. Hän ei etsi ratkaisevia hetkiä vaan kuvaa pikemminkin pysähtyneitä otoksia näiden hetkien jälkeen. Sinikoski on toiminut Helsinki Biennalen taiteellisena johtajana 2006–2009. Vuonna 2020 hän debytoi lastenkirjailijana teoksellaan Kuun valossa (ruot. Under månen, Schildts & Söderströms). Tämä haikean lohdullinen ja filosofinen kirja kertoo lapsen elämästä hänen äitinsä kuoleman jälkeen. Sinikoski toivoo kirjan tuovan valoa ja lämpöä sinne missä sitä eniten tarvitaan. www.sinikoski.com

Astrid Sinikoski opiskelee seitsemännellä luokalla yläkoulussa. Hän pelaa koripalloa, rakastaa eläimiä ja harrastaa piirtämistä. Hänellä on isänsä kanssa yhteinen punkia ja teknoa soittava yhtye, Raidalliset Lapset. Yhtye ei tosin ole julkaissut koskaan mitään muuta kuin punkia, koska kumpikaan ei ole vielä oppinut soittamaan teknoa.

Näyttelyä ovat tukeneet Taiteen edistämiskeskus, Finnfoto ja Konstsamfundet.


Aki-Pekka & Astrid Sinikoski
New Ghosts
Valokuvagalleria Hippolyte
2.10.–25.10.2020
Avoinna: ti-pe 12-17, la-su 12-16

kuva: Aki-Pekka & Astrid Sinikoski, sarjasta Ghosts Study I
kuvat näyttelystä: Milla Talassalo