Aki-Pekka & Astrid Sinikoski New Ghosts 2.–25.10.2020

Fotogalleri Hippolyte

Vi tror varken på spöken eller fotografier. Vi tror på varandra.

Aki-Pekka och Astrid Sinikoskis utställning New Ghosts handlar om förhållandet mellan far och dotter, samt om deras försök att förstå livet, förändring och tidens gång. Utställningen lyfter fram frågor om identitet, vuxenhet och barndomen, om livet och döden. Vilka förebilder, ideal och framtidsscenarier skapar vi för varandra?

När vi är små är det ofta lätt för oss att nämna våra rädslor. Vi är rädda för monster, spöken eller till exempel skuggan av ett träd bakom ett fönster. Allt mellan vi växer blir rädslorna ofta mer abstrakta – dessa nya rädslor utan skepnad skapar nya anonyma spöken. Under fotograferandet av sin spökstudie har Sinikoskis kommit underfund med att rädslor ofta är spegelbilder av våra drömmar. När man lär känna ett spöke bättre och tämjer den ansiktslösa figuren, förvandlas det till en port till ens egna drömmar.

I helheten som nu visas på fotogalleriet Hippolyte finns det fotografier ur två olika serier: New Ghosts och Ghost Studies with Flowers. Den senare serien, som granskar förgänglighet, livet och stundens skönhet, visas nu för första gången. Utgångspunkten för verken i de båda serierna är i de diskussioner Sinikoskis fört sinsemellan och med spökena. Då de fotograferat serien har far och dotter tillbringat långa tidsperioder på tu man hand på resande fot runt om i världen. Under dessa resor utvidgade de sin spökstudie, men ordnade även flera under ett dygn långa miniutställningar, som hyllade kortvarigheten. I dessa utställningar var bilderna huvudsakligen tryckta på tyger. Förutom allmänna platser, lämpade sig även tömda simbassänger i förorten som gallerier.

Aki-Pekka och Astrid Sinikoskis spökstudie fick sin början 2011. Serien blir klar år 2058 då Aki-Pekka fyller 80 och Astrid 50 år. Hittills har New Ghosts visats på tre kontinenter. Efter Hippolyte visas verk ur serien bl.a. på Photo Vogue Festival i Milano.

Aki-Pekka Sinikoski bor och arbetar i Helsingfors. Han är mest känd som porträtt- och dokumentärfotograf och för sina serier Finnish Teens (2011) och Last Machos (2016). I sitt konstnärliga arbete försöker Sinikoski fånga tidens gång, vilket gör att projekten ofta är långa och tidskrävande. Han söker inte ett avgörande ögonblick, utan snarare den stillastående stunden efter det. Sinikoski har varit konstnärlig ledare för Helsinki Biennale 2006–2009. År 2020 debuterade han som barnboksförfattare med boken Under månen (Schildts & Söderströms). Den här vemodiga och filosofiska boken handlar om barnets liv efter moderns död. Sinikoski hoppas att boken kan föra ljus och värme dit det mest behövs. www.sinikoski.com

Astrid Sinikoski går på sjunde klassen i högstadiet. Hon spelar korgboll, älskar djur och tycker om att rita. Tillsammans med sin pappa har hon har punk- och technobandet Raidalliset Lapset. Bandet har dock inte publicerat annat än punk, eftersom ingendera av dem ännu lärt sig att spela techno.

Utställningen har fått stöd av Centret för konstfrämjande, Finnfoto samt Konstsamfundet.

 

Aki-Pekka & Astrid Sinikoski
New Ghosts

Fotogalleri Hippolyte
2.10.–25.10.2020
Öppet: tis-fre 12-17, lö-sö 12-16

foto: Aki-Pekka & Astrid Sinikoski, från serien Ghost Study I
foton från utställningen: Milla Talassalo