Anna Niskanen Osteri 2.–30.6.2023

Valokuvagalleria Hippolyte

Hippolyten galleriatilassa nähtävä Anna Niskasen yksityisnäyttely Osteri on kokoelma käsin vedostettuja valokuvamontaaseja, jotka muuttavat entisen elokuvateatterin veden valtaamaksi huoneeksi. Vettä on kaikkialla ympärillämme ja sisällämme – ruumiimme vesi kannattelee meitä. Veden liikkeen äärellä, välkkeessä ja solinassa me muistamme, mistä olemme peräisin.

Suurten uniikkiteosten materiaalisuus ja vedosten pinnat muistuttavat niiden tekotavan fyysisyydestä ja valmistamiseen käytetystä ajasta. Näyttelyn teokset on tehty syanotypialla. Se on yli sata vuotta vanha vedostusmenetelmä, jossa valoherkällä kemialla sivelty paperi valotetaan ultraviolettivalolla ja pestään lopuksi vedellä. Valolle altistuessa paperi hapettuu, ja sen pintaan syntyy preussinsininen kuva.

Näyttelytilassa erilaiset vesimaisemat sekoittuvat toisiinsa. Yksittäisinä vedoksina kuvat ilmenevät abstrakteina, mutta ripustettuna vierekkäin ne muodostavat teoksellisia kokonaisuuksia, jotka yhdessä rakentavat uudenlaisen näkymän alkuelementistämme. Merellä, rannoilla, virtausten, putousten ja lätäköiden edessä kuvatut valokuvat ovat aihioita teoksille. Jälkeenpäin muokatut maisemat mukailevat muistojen ja mielikuvituksen rajapintaa.

Kollaasien kuvat on otettu residenssimatkoilla ulkomailla, erilaisten vetten äärellä. Niskanen on viime aikoina taittanut matkojaan myös meriteitse. Liike paikasta toiseen voi olla välitila, joka tarjoaa erityisen tilaisuuden ympäristön ja luonnon tarkastelulle. Kameran ja käsin vedostamisen avulla Niskanen pohtii valokuvan merkitystä muistojen tallentamisen välineenä ja mielikuvien lähteenä.

Näyttelyn yhteydessä julkaistaan Helen Korpakin kirjoittama proosateos, joka johdattelee katsomaan teoksia pysäytettyinä maanpäällisten luonnonvoimien kohtauksina.


Anna Niskanen
(s. 1990) on helsinkiläinen kuvataiteilija, jonka teokset ovat valokuvaan pohjautuvaa taidegrafiikkaa. Hän tarkastelee teoksissaan valokuvan ja erilaisten vedostusmenetelmien reunaehtoja. Niskanen valmistui maisteriksi Aalto-yliopistosta valokuvataiteen koulutusohjelmasta vuonna 2017. Hänen töitään on nähty ryhmä- ja yksityisnäyttelyissä muun muassa Mäntän kuvataideviikoilla, Wäinö Aaltosen museossa, Lianzhou Fotofestivalilla, Riga Photomonthissa, Porvoon Taidehallissa, Vaasan Taidehallissa ja Galleria Huudossa. Lisäksi hän on yksi Kosminen-kollektiivin perustajajäsenistä.

www.annaniskanen.com


Näyttelyä ja taiteilijan työskentelyä ovat tukeneet Taiteen Edistämiskeskus ja Suomen Kulttuurirahasto.

 

Anna Niskanen
Osteri
2.–30.6.2023
Valokuvagalleria Hippolyte

 

Kuva: Anna Niskanen, Flooding to meet the current, 2023