Anne Yli-Ikkelä Tietynlaisilla korvilla kuulisin 31.8.–23.9.2018

Hippolyte Studio

Hymyilyttää, häkellyttää, surettaa.
Minkälaisten sorkkien käpälöiden hetuloiden viiksien kuonojen nokkien räpylöiden kavioiden korvien sarvien varsien viimojen kanssa jaamme tämän kaikkeuden.
Minkälaista viisautta voisimmekaan oppia kanssaeläjiltämme, jos pysähtyisimme ja antaisimme heille tilaa ja mahdollisuuden kertoa, kukin omalla tavallaan. Ja vaikka en täysin ymmärtäisikään, olettaa kuuntelemaan pysähtyminen tasavertaisuutta, vastavuoroisuutta ja kunnioitusta muita olevaisia kohtaan.
Kettua ei välttämättä kiinnostaa Marsiin matkailu, sillä on parempaakin tekemistä. Se myös näkee ja kokee maailman tavalla, josta minulla ei ole aavistustakaan. Ja sehän se tässä huikeaa onkin, kaikki se moninainen tapa ymmärtää, kokea ja tuntea maailmaa, olla olemassa. En toivoisi, että yksikään kokemisen tapa katoaa. Kuin kuoleva kieli, jonka menettämällä häviää myös omanlaisensa ymmärrys maailmankaikkeudesta.
Vaikka en jaa yhteistä kieltä tai tapaa kommunikoida, voin jakaa kunnioittavan kanssaelon. Leena Krohnin sanoin “siellä, missä on sinun alkusi, on minunkin alkuni”.

Näyttelyssään Anne Yli-Ikkelä pohtii videon ja tilallisten teosten kautta tilan jakamisen ja vuorovaikutuksen mahdollisuuksia. Tuulen muotoinen on video, jossa ihminen kannattelee itsensä kokoista vanerin palaa tuulisella rannalla. Teokseen tallentuu kommunikointia ja vuorovaikutusta sekä tuulen, vanerin ja ihmisen yhteistyössä muotoutuvaa liikettä. Videon lisäksi näyttelyssä on esillä veistoksellisia elementtejä, joissa kanssaeläjät muistuttavat omasta ainutkertaisuudestaan.

Anne Yli-Ikkelä on kuvataiteilija, jonka työt eivät ole sidottuja tiettyyn materiaaliin tai tekniikkaan, vaan useat erilaiset asiat, oliot ja tapahtumat voivat herättää uteliaisuuden, joka ohjaa työskentelyä eteenpäin. Yli-Ikkelä on valmistunut taiteen maisteriksi Aalto-yliopistosta vuonna 2015 ja on pitänyt yksityisnäytteilyitä sekä ollut mukana ryhmänäyttelyissä Suomessa ja ulkomailla.

Näyttelyä on tukenut Taiteen edistämiskeskus.

Anne Yli-Ikkelä
Tietynlaisilla korvilla kuulisin

31.8.–23.9.2018
Hippolyte Studio
Avoinna: ti–pe 12–17, la–su 12–16

 

kuva: Anne Yli-Ikkelä, stillkuva videosta Tuulen muotoinen, 2016