Aukusti Heinonen Anthrosols 1.–24.2.2019

Hippolyte Studio

Aukusti Heinonen tutkii valokuvissaan kaupungistumisen kehitystä ja sen erilaisia ilmenemismuotoja. Hänen näyttelynsä pääosaan nousevat valmistuvan kaupungin materiaaliset elementit, joiden rakentajat loistavat poissaolollaan.

Maailman väestöstä yli puolet asuu tällä hetkellä kaupungeissa, ja kaupungeissa asuvan väestömäärän ennustetaan yhä kasvavan. Sivuttaissuuntaisen laajentumisen sijaan kaupunkeja tiivistetään ja rakennetaan nyt pystysuunnassa. Hippolyte Studiossa nähtävässä teoksessa Anthrosols on näkymiä kaupungista, työmaiden laidoilta ja työmaa-aitojen sisäpuolelta. Teoksen nimi viittaa maa-ainestyyppiin, joka on muodostunut ihmisen toiminnan tuloksena. Tätä maa-ainesta esiintyy kaikkialla maailmassa, minne ihminen on asettunut asumaan vähänkin pidemmäksi aikaa.

Heinonen on kerännyt kuvamateriaalia useiden vuosien ajan. Hän on kulkenut työmailla ja niiden liepeillä kameran kanssa ja tallentanut hetkellisesti edessään ilmestyneitä näkymiä ja maisemia. Työmaille kuljetettavat rakennusmateriaalit ja elementit muodostavat väliaikaisia asetelmia ja kuvaelmia, jotka katoavat nopeasti rakennustöiden edetessä. Heinosen kuvien tapahtumapaikkana on kaupunki, jota rakennetaan kiivaasti, mutta niistä ei erota tietylle kaupungille tunnusomaisia piirteitä tai maamerkkejä. Kuvakokonaisuus rakentaa työmaasta eräänlaisen omalakisen toimijan, olion, joka kasvaa ja rakentuu itsenäisesti. Juuri tästä väliaikaisuudesta Heinonen on erityisen viehättynyt.

Teoksen kuvat on toteutettu Risograph-vedostustekniikalla. Värien monokromaattisuus, kuvarasterin muodostama jälki ja kuvapinnan taktillisuus etäännyttävät kuvia niiden alkuperäisistä kuvauspaikoista ja luovat unenomaisen utopian. Kuvien rosoinen pinta muistuttaa katsojaa siitä, että vaikka rakennamme jylhää ja jopa majesteettista kaupunkia, aika ja luonnonvoimat murentavat sen lopulta tomuksi.

Aukusti Heinonen (s. 1985, Helsinki) on Helsingissä asuva ja työskentelevä valokuvaaja ja kuvataiteilija. Hän kuvaa erityisesti maisemia, rakennettua ympäristöä ja arkkitehtuuria. Hän on valmistunut Aalto-yliopistosta valokuvataiteen maisteriohjelmasta vuonna 2017, ja osallistunut useisiin yksityis- ja ryhmänäyttelyihin Suomessa ja ulkomailla. www.aukustiheinonen.com

Taiteen edistämiskeskuksen Arkkitehtuuri- ja muotoilutoimikunta on tukenut työskentelyä ja Visuaalisten taiteiden toimikunta on tukenut kirjan julkaisua.

 

Aukusti Heinonen
Anthrosols
Hippolyte Studio
1.–24.2.2019
Avoinna: ti-pe 12-17, la-su 12-16

kuva: Aukusti Heinonen, Nimetön, sarjasta Anthrosols, 2019