Aura Saarikoski Grey Mélange 7.–30.1.2022

Valokuvagalleria Hippolyte

Aura Saarikosken näyttelyn teokset saivat alkunsa tapahtumista eräiden juhlien jälkeen kolme kesää sitten. Taiteilija itki kotimatkalla lohduttajan syleilyssä. Lohduttajan paitaan jäi sydämen kohdalle musta ripsiväristä ja kyyneleistä muodostunut tahra. Kukaan ei laittanut paitaa pesuun ja se alkoi kerätä itseensä merkityksiä. Tahra paidassa on toiminut Saarikoskelle negatiivina, jota hän on vedostanut näyttelyn teoksissa ja monistanut t-paitoihin, jotka ovat myynnissä näyttelyn ajan. Toisaalla galleriatilassa käsin, eri harmaan sävyin, värjätyt t-paidat kantavat rinnuksissaan tekstejä, jotka valottavat tapahtumia vuoroin kahden eri kertojan näkökulmista. Tahran ympärille rakentuu näyttelyssä intiimi keskustelu autofiktiivisen teoksen rakentumisesta, etiikasta ja kertojaäänen vaikutuksesta tarinan kulkuun.

Teoksissaan Saarikoski pohtii sitä, missä omaelämäkerrallinen teos lopulta sijaitsee ja kuka teoksessa puhuu, kenen rooli on olla sivuhenkilö ja kuka saa olla teoksen päähenkilö. Muistikuvat tapahtumista hämärtyvät ajan saatossa ja tarina elää sen mukaan kuka sitä kertoo. Näyttelyssä välittyy kertomisen subjektiivisuus, väistämättä omaan näkökulmaan rajautuva yritys välittää tärkeä kokemus. Näyttelyn teosten taustana toimii henkilökohtainen kokemus surusta, mutta taiteilijalle keskeinen teema näyttelyssä on myös lohtu. Teokset saavat ajattelemaan sitä, miten syvästi vaikuttavaa on saada nojata surussa toiseen. Tahra paidassa todistaa surusta, lohdusta, huolenpidosta ja läheisyydestä. Mutta mitä tapahtuu, kun henkilökohtainen muuttuu julkiseksi teoksen muodossa ja monistetaan vaatekappaleiksi, joita kuka tahansa voi kantaa?

Esillä on myös silkille tulostettu mustavalkofilmille syntynyt valovuoto, kuin mustasta valkoiseen harmaan sävyjen kautta kulkeva maisema. Yhdistellessään työskentelylleen tuttuja elementtejä – omaelämäkerrallisuutta, valokuvaa ja harmaan eri sävyjä – Aura Saarikoski muodostaa yhteyksiä aiempiin teoksiinsa, joissa on etsitty mm. sumun tiheintä kohtaa. Analogiseen valokuvausprosessiin liittyvät materiaalit esiintyvät näyttelyn teoksissa vinksahtaneissa rooleissa. Valokuvaajan työväline, harmaakortti, jonka avulla valokuvan sävyt neutraloidaan vastaamaan kuvaustilanteen sävymaailmaa, on suurennettu neljämetriseksi kangasvedokseksi, jonka valahtaa kurittomana lattialle. Taiteilijan isältään aikoinaan saama harmaakortti on kuitenkin jo ajan saatossa menettänyt luotettavuutensa, eikä siitä enää ole varsinaiseksi mittausvälineeksi. Näyttelyn kontekstissa sen harmaa-asteikko alkaa sen sijaan heijastella surun monia sävyjä.

Aura Saarikoski on helsinkiläinen kuvataiteilija ja kirjoittaja. Hän on valmistunut kuvataiteilijaksi Turun Taideakatemian valokuvataiteen koulutusohjelmasta 2012 ja taiteen maisteriksi Aalto–yliopiston valokuvataiteen koulutusohjelmasta 2017. Parhaillaan hän on Aalto–yliopistossa valokuvataiteen tohtorikoulutettavana sekä opiskelee luovaa kirjoittamista Kriittisessä korkeakoulussa. Saarikoski on pitänyt useita yksityisnäyttelyitä ja osallistunut moniin ryhmänäyttelyihin. Saarikosken valokuvataidetta ja esseistiikkaa yhdistelevälle, sumun kokemusta luotaavalle esikoiskirjalle Harmaita päiviä / Gray Days (Parvs 2020) myönnettiin Suomen Taideyhdistyksen Edvard Richter-tunnustuspalkinto vuonna 2020. Saarikosken essee autofiktiivisistä valokuvista julkaistaan esseekokoelmassa Jälki – Kirjoituksia valokuvasta huhtikuussa 2022 (toim. Hanna Weselius, kustantamo S&S). Aura Saarikoskella on ollut yksityisnäyttely Hippolyte Studiossa vuonna 2015.

Näyttelyä on tukenut Taiteen edistämiskeskus ja taiteilijan työskentelyä Alfred Kordelinin säätiö sekä Linnamon säätiö.

 

Aura Saarikoski
Grey Mélange

Valokuvagalleria Hippolyte
7.1.–30.1.2022

kuva: Aura Saarikoski