13.–31.8.2014 Valokuvagalleria Hippolyte ja Saaren kartano esittävät: The Bill Burns Show

Valokuvagalleria Hippolyte

The Bill Burns Show jatkaa Hippolyten ja Saaren kartanon näyttely-yhteistyötä.

Kanadalaisen Bill Burnsin teokset käsittelevät yhtä aikaa humoristisesti ja kriittisesti taidemaailman valtarakenteita. Ne keskittyvät taidemarkkinoiden, luonnon ja politiikan suhteisiin, ja monissa hänen teoksissaan on havaittavissa jännite luonnon ja teollistumisen välillä.

Burns kommentoi taidemarkkinoita ja niiden talouspolitiikkaa osana taidemaailman valtarakenteita sekä viittaa taidemarkkinoiden arvaamattomaan ja poikkeavaan järjestelmään. Käsitellessään taidemarkkinoita ja taiteen kysyntää Burns puhuu muun muassa Veblenin hyödykkeistä. Tässä hän viittaa taloustieteilijä Thorstein Veblenin teoriaan tuotteista, joiden kysyntä kasvaa hinnan noustessa.

Burnsin teoksissa vedotaan usein taidealan merkkihenkilöihin. Burns listaa, kutsuu ja jopa rukoilee tunnettujakuraattoreita, museoiden johtajia ja muitataidemaailmassa vaikuttavia merkkihenkilöitä.Vaikka Burnsin ote on kriittinen ja taidemaailman valtarakenteita kyseenalaistava, hän silti myös arvostaa nimeämiään henkilöitä tai instituutioita. Näyttely haastaa meidät tarkastelemaan ympärillämme vaikuttavia toimintamalleja ja instituutioita.

The Bill Burns Show’ssa nähdään paitsi valokuvaa, vesiväriteoksia ja pienoismalleja myös upouusi kolmikanavainen videoteos. Sen yhteydessä järjestetään lisäksi näyttelyn ajankohtaisia teemoja pohtivia, yleisölle avoimia keskustelutilaisuuksia.

Torontossa vaikuttava Bill Burns on valmistunut taiteen maisteriksi Goldsmiths’ Collegesta Lontoosta vuonna 1988. Burnsin teoksia on ollut esillä muiden muassa MoMA:ssa New Yorkissa, Stedelijk-museossa Amsterdamissa, Seoul Museum of Artissa Koreassa, ICA:ssa Lontoossa sekä KW:ssa Berliinissä. Hän on osallistunut biennaaleihin Havannassa ja Ushuaiassa Argentiinassa.

The Bill Burns Show on Valokuvagalleria Hippolyten ja Saaren kartanon vuonna 2013 alkaneen yhteistyön toinen näyttely. Saaren kartano on Koneen Säätiön ylläpitämä taiteilija- ja tutkijaresidenssi Mynämäellä. Burns työskenteli residenssissä vuonna 2012.

Näyttelyn yhteydessä järjestetään kaksi keskustelutilaisuutta:

Torstai
14.8.2014, 17.00
The Veblen Good
Keskustelemassa Bill Burns, Taru Elfving ja Marja-Terttu Kivirinta.
Keskustelu englanniksi.

Perjantai
22.8.2014, 17.00
Taiteilija vallassa
Paneelissa keskustelemassa Kati Kivinen, Jani Ruscica ja Satu-Minna Suorajärvi. Moderoijana Jussi Koitela.
Keskustelu suomeksi.

 

BILL BURNS
The Bill Burns Show 13.31.8.2014
Näyttely avoinna ti–pe 12–17, la–su 12–16

VALOKUVAGALLERIA HIPPOLYTE & HIPPOLYTE STUDIO
Yrjönkatu 8–10 (sisäpiha), 00120 Helsinki, 09 612 3344, www.hippolyte.fi


06_Bill_Burns_ExplainingCelebrityLogstoMembersof the Board copy Bill Burns, Meeting of the Board  (after Brion Gysen and William Burroughs), 2011.