27.5.–19.6.2016 Christian Langenskiöld, Shelter

img 068

Christian Langenskiöldin näyttely Shelter kuvaa Maarianhaminassa sijaitsevaa väestönsuojaa, johon taiteilija on tilan vahtimestarin johdolla päässyt tutustumaan. Väestönsuoja näyttäytyy Langenskiöldille osana inhimillistä suojamekanismia, jonka avulla elämän hallitsemattomuutta lukemattomien katastrofiuhkien edessä on helpompi käsitellä. Näyttelyyn liittyy myös suojassa olevista varusteista koostuva installaatio.

Langenskiöldin kuvaama väestönsuoja on rakennettu Ahvenanmaan kallioperään 1980-luvulla kylmän sodan aikaan, ja se on alun perin suunniteltu kestämään jopa ydinaseen osuma. Tila on rakennettu asumukseksi 1500 ihmiselle määrittelemättömäksi ajaksi. Väestönsuojassa säilytetään kuvitteellisessa katastrofitilanteessa tarpeelliseksi ajateltuja tarvikkeita, mutta se pitää sisällään myös keittiön, sairastuvan, suihkuhuoneen ja suuren ilmanpuhdistimen radioaktiivista jätettä varten sekä makeavetisen altaan. Värikkäiksi sisustettujen tilojen tarkoituksena on puolestaan stimuloida mieltä.

Christian Langenskiöld on kuvausprosessinsa aikana havahtunut ihmisen tarpeeseen turvautua ajatukseen siitä että jotain on tehtävissä jos jotain odottamatonta ja kauhistuttavaa tapahtuisi. Väestönsuoja on paikka jonne mennä, kun ilmastokriisi iskee, ydinreaktori sulaa, pandemia puhkeaa tai ydinsota syttyy. Vaikka suojan puutteellisuus todellisessa hätätilanteessa on helppo havaita se on kuitenkin ajatuksen tasolla meidän varasuunnitelmamme, toteaa Langenskiöld: ”Jotta voimme suojella itseämme pelolta ja hädältä, turvaudumme mielikuvitusmaailmoihin ja kehiteltyihin toimintatapoihin. Ne eivät muuta tuhoisia käyttäytymismallejamme, mutta saavat meidät vakuuttuneiksi yhdestä asiasta: lopulta kaikki järjestyy.”


Christian Langenskiöld
(s. 1978) asuu ja työskentelee Helsingissä. Langenskiöldilla on juristin tausta ja hän on työskennellyt niin avustusjärjestön kanssa Jaipurissa, Rajasthanissa Intiassa kuin Ahvenanmaalla käräjäoikeuden tuomarina. Tällä hetkellä Langenskiöld opettaa työkseen meditaatio-, keskittymis- ja rentoutumistekniikoita. Halu ymmärtää ihmisen käyttäytymistä toimii Langenskiöldin valokuvaamisen innoittajana ja lähtökohtana. Hän on matkustellut laajasti Euroopassa, Amerikassa ja Aasiassa yrittäessään oppia ymmärtämään maailmaamme ja sitä millaista siinä on elää.

Shelter on ollut esillä Valokuvakeskus Perissä, Turussa kesällä 2015. Langenskiöldin näyttely Saari oli puolestaan esillä Galleria Pirkko-Liisa Topeliuksessa, Helsingissä vuonna 2012.

 

KESKUSTELUTILAISUUS torstaina 9.6. klo 17.30:
Taiteilijat Simo Karisalo ja Christian Langenskiöld pohtivat ihmisen tarvetta suojautua pelolta. Voiko ajatus mahdollisesta ratkaisusta katastrofitilanteessa itse asiassa lisätä vaaraa, koska ajattelemme kaiken järjestyvän emmekä muuta tuhoisaa toimintaamme?

 

Näyttelyä ovat tukeneet Koneen Säätiö ja Svenska Kulturfonden

27.5.–19.6.2016
Christian Langenskiöld
SHELTER

Valokuvagalleria Hippolyte
Yrjönkatu 8–10 sisäpiha, 00120 Helsinki
+358 9 612 3344, www.hippolyte.fi
Avoinna: ti–pe 12–17, la–su 12–16

(kuva: Christian Langenskiöld, Control room, 2013)