Eeva-Liisa Isomaa Omakuva vesiputouksena 8.3.–7.4.2024

Valokuvagalleria Hippolyte

Tästä tulee kyllä aika ylevä omakuva. Tietenkin todellisuudessa tämä on vain pieni aavistus vesiputouksesta. Nyt olemme galleriatilassa, jossa vesiputous pauhaa mykkänä ja vain hitusen putouksena itsenään. Putous on samalla verho, jonka taakse ei näe, mutta putouksen peilin läpi näkyy epämääräinen hahmo – yhtä aikaa sisällä ja ulkona. 

Vesiputous lähtee liikkeelle puhtaasta luontoelämyksestä, mutta putouksen peili heijastaa myös henkilökohtaista historiaa; paikkoja veden äärellä. Aamuja Tornionjoen varrella, kaukainen kylä pilkistää vesiryöpyn takaa ja kuljettaa kohti lapsuuden polkuja. Maisema avautuu ympärillä laajana, siinä on pohjoisen maiseman avaruutta ja valoa. Usein teosten lähtökohta on etäällä muiston tai muistamisen paikkaa ja hetkeä, mutta tempaa tutun veden äärelle.

Putous kuljettaa mukanaan kaukaisten paikkojen koordinaatteja ja vääjäämätöntä aikaa. Aina ja aina uusi ja vaihteleva tie vie eteenpäin! Mutta mukana kulkee myös hidasteita; muistoja, vanhoja valokuvia, jo kadonneita ihmisiä ja merkityksiä ja kauniina laskeva aurinko. Pisara kerrallaan minuuteista tulee vuosia, vuosikymmeniä. Mutta edelleen on putouksen edessä, takana – hahmo, kivi.

– Eeva-Liisa Isomaa

 

Eeva-Liisa Isomaan teokset perustavat taiteilijan omaan historiaan. Hän rakentaa muistinvaraista historiankirjaa, jossa paikoitellen palataan vanhaan teemaan, joka suodattuu ja rakentuu uudeksi kokonaisuudeksi. Muisti ja muistot ovat keskeisessä roolissa hänen työssään, luoden ei-lineaarista aikaa, joka on aina ollut yksi hänen kiinnostuksen kohteistaan.

Valokuvagalleria Hippolytessä nähtävä, useista vesiaiheista koostuva installaatiokokonaisuus sisältää muun muassa polymeerigravyyreja. Teosten lähtökohdat Isomaa on kuvannut Islannissa ja Brasiliassa. Videoteoksen putous on Iguazun vesiputous, joka on yksi maailman suurimmista putouksista.


Eeva-Liisa Isomaa
(s.1956 Ylitornio) asuu ja työskentelee Helsingissä.Hän  työskentelee pääasiassa monumentaalisten, moniosaisten teosten ja installaatioiden parissa. Isomaa on valmistunut Kuvataideakatemiasta vuonna 1987. Hän on osallistunut yhteis- ja ryhmänäyttelyihin niin koti- kuin ulkomailla vuodesta 1985 sekä pitänyt yksityisnäyttelyitä mm. Aineen taidemuseo, Tornio, Forum Box, Helsinki, Konstnärshuset, Tukholma, Museu Oscar Niemeyer, Curitiba, Brasilia. Isomaan teoksia on mm. Nykytaiteen museon Kiasman, Jenny ja Antti Wihurin rahaston, HAM Helsingin taidemuseon, Oulun Taidemuseon ja Aineen Taidemuseon kokoelmissa. Ulkomailla mm. Museet For Fotokunst, Odense, Tanska

 

 

 

Eeva-Liisa Isomaa
Omakuva vesiputouksena
8.3.–7.4.2024
Valokuvagalleria Hippolyte

 

kuva: Eeva-Liisa Isomaa, Vesiputous, 2022