Eeva-liisa Isomaa Självporträtt som ett vattenfall 8.3.–7.4.2024

Fotogalleri Hippolyte

Det här blir nog ett ganska högstämt självporträtt. I själva verket är det förstås bara en tillstymmelse till ett vattenfall. Nu befinner vi oss i ett galleriutrymme där vattenfallet dånar stumt och bara är lite som ett vattenfall. Vattenfallet är samtidigt ett draperi som skymmer sikten, men bakom vattenfallets spegel syns en antydning till en gestalt – som samtidigt är inne och ute.

 Vattenfallets utgångspunkt är en ren naturupplevelse, men i vattenfallets spegel syns också personhistoria; platser vid vatten. Morgnar vid Torne älv, en avlägsen by som skymtar bakom vattenkaskaden och för tankarna till barndomens stigar. Landskapet som öppnar sig har den rymd och det ljus som bara landskapen i norr har. Utgångspunkten är ofta långt borta i minnet av en plats eller i det ögonblick då minnet väcks, men dras mot det bekanta vattnet.

 Med vattenfallet kommer koordinater från avlägsna platser och ofrånkomlig tid. Den ständigt nya, omväxlande vägen leder framåt! Men det kommer också orsaker att sakta ner; minnen, gamla fotografier, redan försvunna människor och betydelser samt vackra solnedgångar. En droppe i taget blir minuter år, årtionden. Och ändå finns gestalten, stenen kvar – framför, bakom vattenfallet.

– Eeva-Liisa Isomaa

 

Eeva-Liisa Isomaas verk grundar sig på konstnärens personhistoria. Hon skapar en minnesbaserad historiebok som ställvis återvänder till ett gammalt tema, för att filtreras och konstrueras som en ny helhet. Minnen och att minnas har en central roll i hennes arbete eftersom de skapar icke-linjär tid, som hon alltid intresserat sig för.

Installationshelhetens vattenmotiv som visas i Fotogalleri Hippolyte består bland annat av fotopolymergravyrer. Isomaa har fotograferat material till verken bland annat på Island och i Brasilien. I videoverket syns Iguazúfallen, som är ett av världens största vattenfall.

Eeva-Liisa Isomaa (f. 1956 Övertorneo) bor och arbetar i Helsingfors. Hon arbetar huvudsakligen med monumentala verk och installationer i flera delar. Isomaa har utexaminerats från Bildkonstakademin 1987. Sedan 1985 har hon deltagit i sam- och grupputställningar i Finland och utomlands, och haft separatutställningar bland annat i Aines konstmuseum i Torneå, Forum Box i Helsingfors, Konstnärshuset i Stockholm och Museu Oscar Niemeyer i Curitiba i Brasilien. Isomaas verk finns bland annat i Museet för nutidskonst Kiasmas, Jenny och Antti Wihuris fonds, Helsingfors konstmuseum HAM:s, Uleåborgs konstmuseums och Aines konstmuseums samlingar. Utomlands finns hennes verk bland annat i Museet for Fotokunsts samling i Odense i Danmark.

 

 

Eeva-Liisa Isomaa
Självporträtt som ett vattenfall
8.3.–7.4.2024
Fotogalleri Hippolyte

bild: Eeva-Liisa Isomaa, Vattenfall, 2022