Eeva Karhu Surrounded by 28.6.–27.7.2018

Valokuvagalleria Hippolyte

Eeva Karhun uusi Surronded by –sarja koostuu hänelle tunnusomaisista kerroksellisista kuvista, joihin hän tallentaa havaintoja ympäristöstä ennalta määrätyn alueen sisältä. Sarja on kuvattu Suomenlahden saarissa vuosien 2017 ja 2018 aikana, mutta samalla se viittaa aiempiin kokemuksiin matkalta suuremmalle saarelle, Islantiin. Jokainen tallennettu saari on jaettu 64 ympyrän kehällä olevaan kuvauskohtaan, jotka Eeva Karhu kokoaa yhdeksi digitaaliseksi päällekkäisvalotukseksi. Tunnekokemukset tai voimakkaat muistijäljet siirtyvät kuvaan erilaisten kameran eteen asetettujen maskien avulla, sekä kääntämällä kuvia negatiivimuotoon – suoraan kuvatuista ja yhdistetyistä horisontin kuvista syntyisi päällekkäin koottuna pelkkää siniharmaata.

Eeva Karhun yhtenä inspiraationa on ollut romantiikan ajan maalari William Turner, jonka maisemamaalaukset ovat syntyneet aikana jolloin taiteilijat matkustelivat tavoitellakseen luonnon tarjoamaa kokemusta niin kutsutusta subliimista, ylevästä. Ylevyyden kokemus oli kenties löydettävissä luonnon näyttäessä voimansa rajuilman muodossa tai kohtaamisessa valtameren äärettömyyden kanssa. Samankaltaiset kokemukset luonnon voimallisesta läsnäolosta ja olosuhteiden yllättävyydestä ovat vaikuttaneet myös Eeva Karhun mieleen painuneisiin, ja teoksiin toistuneisiin, kuviin. Toisaalta kuvien tallentaminen myöhemmin yksin rauhallisilla pikkusaarilla, on ollut systemaattista ja meditatiivista työtä. Lopullisessa teoksessa on läsnä yhtä aikaa hetkiä eri ajoista.

Luonnon ohella toinen tärkeä lähtökohta Eeva Karhun työskentelylle on havainnon ja kognition pohtiminen. Silmä tai muisti eivät toimi kuin kamera, joka tallentaa kaiken yhtä merkityksellisenä vaan tunnetilat ja aistimukset värittävät näköhermojen välittämää kokemusta. Ympyrän kehältä kerättyjen näkökulmien yhdistäminen toimii Eeva Karhulle paremmin kuvana havaintokokemuksesta ja itsen sekä maailman välisen suhteen kuvaajana. Elämää aistitaan omasta ”saaresta” käsin, yhtä lailla erilaisten maskien lävitse, muistojen ja havaintojen sulautuessa toisiinsa.

Eeva Karhu on valokuvataiteilija, joka asuu ja toimii Espoossa. Hänen teostensa kerroksellinen rakenne on tapa käsitellä kuvien kautta ajan kulkua ja syklisyyttä, sekä havainnon sekä sisäisen kokemuksen suhdetta. Hänen teoksiaan on nähty useissa yksityisnäyttelyissä paitsi Suomessa myös Berliinissä, Lontoossa ja Tukholmassa. Hippolytessä Eeva Karhun yksityisnäyttely on ollut esillä edellisen kerran vuonna 2011. Tutustu Eeva Karhun aiempiin teoksiin: www.eevakarhu.fi

 

Eeva Karhu
Surrounded by

28.6.–27.7.2018
Valokuvagalleria Hippolyte
Avoinna: ma–pe 12–17, la–su kiinni

kuva: Eeva Karhu, Dyrhólaey, 2017