Elina Oikari Varjojen keskellä 28.9.–21.10.2018

Hippolyte Studio

Elina Oikari vietti kaksi kuukautta Mazzano Romanon keskiaikaisessa kylässä Väinö Tannerin säätiön residenssissä syksyllä 2016. Hän teki päivittäin pitkiä kävelyretkiä kylän alapuolella avautuvaan laaksoon, josta Oikari löysi useita maisemallisia ja tunnelmallisia yhtymiä Danten Jumalaiseen näytelmään. Erityisesti ensimmäisen osan tapahtumat ja Gustave Dorén niihin tekemät kuvitukset innoittivat Oikaria käsittelemään näytelmää teoksissaan.

Jumalainen näytelmä alkaa sanoin ”Elomme keskimatkaan ehtineenä samoilin synkkää metsää, koska olin pois harhautunut tieltä oikealta.” Dante oli näytelmää kirjoittaessaan suunnilleen samanikäinen kuin kuvissa esiintyvä taiteilija. Näytelmässä metsä on elämämme kuva ja sen päähenkilö, toivioretkeläinen on sananmukaisesti elämänsä puolivälissä. Dante rinnasti keski-ikään siirtymisen helvetin porteilla sijaitsevaan laaksoon astumiseen. Näyttelyn tummanpuhuvissa teoksissa on samantapaista jännitettä, mutta ne lähestyvät teemaansa ja Jumalaista näytelmää ensisijaisesti eksistentialistisella, mutta myös aavistuksen leikkisällä otteella, jolloin ne ovat lähempänä näytelmän alkuperäistä nimeä: ”Jumalainen komedia” (Divina Commedia).

Näyttelyn valokuvasarja ja videoteos rinnastuvat myös kolmi-nelikymppisten, Danten mukaan elämän keskivaihetta lähestyvien, vielä nuorten aikuisten tuntemuksiin tulevaisuudesta ja mahdollisesta vieraantumisesta nykyisessä teknoajassa. 1980-luvulla syntyneiden Y-sukupolvea on joissakin tutkimuksissa kuvattu jopa ”väliinputoajien sukupolveksi”, joka on täysin sivuutettu länsimaiden taloudellisen hyvinvoinnin jaossa, muun muassa velkaantumisen, prekarisaation, globalisaation, ikääntymisen ja asumisen hinnan nousun yhdistelmän kautta. Näyttelyn teokset tuovat sukupolven kokemusta esille luonnonmaisemissa, joista muodostuu eräänlaisia mielenmaisemia.

Elina Oikari on helsinkiläinen elokuvantekijä ja mediataiteilija. Hän painottaa kuva- ja äänikerronnan kokeellisia yhtymäkohtia teoksissaan, joita on esitetty kansainvälisesti useilla elokuva- ja musiikkitapahtumissa, myös kinokonsertteina. Oikarin teosten teemat kytkeytyvät muun muassa näytelmäkirjallisuuteen sekä toiseuden ja vieraantuneisuuden kokemuksiin.

Näyttely on saanut tukea Suomen Kulttuurirahaston Uudenmaan rahastolta sekä Väinö Tannerin säätiöltä.

 

Elina Oikari
Varjojen keskellä – Among the Shadows

28.9.–21.10.2018
Hippolyte Studio
Avoinna: ti–pe 12–17, la–su 12–16

kuva: Elina Oikari, As if I Was There, 2018