Emma Sarpaniemi Two Ways to Carry a Cauliflower 1.–24.9.2023

Valokuvagalleria Hippolyte

Emma Sarpaniemen näyttely Two Ways to Carry a Cauliflower on performatiivinen valokuvasarja, joka tutkii naisten omakuvaa leikin keinoin. Vapauttaakseen kohteen ja katseen tietyistä patriarkaalisista naiseuden ihanteista Sarpaniemi luo leikkisän ja herkän representaation. Kuvissa esiintyvä hahmo käyttäytyy, näyttää ja esiintyy omilla ehdoillaan ja säännöillään. Identiteetti, todellisuus ja mielikuvitus hämärtyvät Sarpaniemen luomassa maailmassa. Useimmiten leikkisyys nähdään naistaiteilijan kohdalla naiiviutena, mutta projektissa taiteilija käyttää sitä tehokeinona. Sarpaniemi kokee, että leikki mahdollistaa uusia tapoja olla ja vaikuttaa.

Sarpaniemi suunnittelee, valitsee vaatteet, lavastaa ja valokuvaa omakuvat itse. Projektin kuvien lähtökohtana on usein kirpputorilta löytyvä esine tai vaate, josta taiteilija alkaa rakentaa valokuvaa. Hän on kiinnostunut käyttämään arkielämän esineitä arvaamattomalla tavalla luodakseen valokuvaan ristiriidan ja erilaisen symbolisen merkityksen. Valokuvasarja koostuu kotistudiomaisista potreteissa ja kotiympäristöissä kuvatuista kohtauksista. Hahmo sijoittuu yksityisiin ympäristöihin, jotka tuovat katsojan lähemmäs kuvattavan maailmaa. Valokuvat ovat läheisyyden ja leikin hetkiä hahmon ja katsojan välillä.

Hippolyten näyttelyssä katsoja on kutsuttu kurkistamaan kuvissa esiintyvän hahmon maailmaan. Sarpaniemi on inspiroitunut sirkuksesta ja sen teemoista; värit, leikkisyys ja valokuvien erilaiset kehykset muodostavat galleriatilassa herkullisen ja harkitun kokonaisuuden. Sirkus tarjoaa katsojalle viihdettä ja kohtaamispaikan, klovnit ilmentävät elämän absurdiutta. Sirkuksen teema ulottuu kerroksellisesti myös Sarpaniemen omakuvaa koskeviin metodeihin: työskentelyn lähtökohdat ovat vapaudessa, leikissä ja pyrkimyksessä kuvata naiseutta valmiiksi rakennettujen raamien ulkopuolella. Sarpaniemi luo maailmoja ja utopioita naiseudesta, joita hän itse haluaa nähdä ja kokea.


Emma Sarpaniemi
(s.1993) on helsinkiläinen valokuvataiteilija. Töissään Sarpaniemi tutkii naiseuden määritelmiä performatiivisten omakuvien kautta. Omakuva on Sarpaniemelle leikkikenttä, jossa taiteilija pyrkii kyseenalaistamaan tiettyjä patriarkaalisia ihanteita naiskuvasta ja luomaan representaation ilman muiden määrittelemiä rajoja. Sarpaniemi on valmistunut valokuvataiteen kandidaatiksi Haagin Royal Academy of Art (KABK) korkeakoulusta 2019. Sarpaniemen teoksia on ollut esillä gallerioissa, museoissa ja festivaaleilla Suomessa sekä ulkomailla muun muassa Les Rencontres d’Arles, European Month of Photography festivaalissa Luxemburgissa, Suomen valokuvataiteen museossa, Wäinö Aaltosen museossa, ja Valokuvakeskus Perissä. Taiteilijan teoksia on Suomen valokuvataiteen museon kokoelmassa, Turun Taidemuseon kokoelmassa, Valtion taideteostoimikunnan kokoelmassa sekä yksityiskokoelmissa Suomessa ja Alankomaissa.


Taiteilijan työskentelyä on tukenut Suomen Taideyhdistys ja Suomen Kulttuurirahasto. Näyttelyä on tukenut Taiteen edistämiskeskus. 
Kiitos avajaistarjoiluista Kakola Brewing Company & Perso Soda.

 

Emma Sarpaniemi
Two Ways to Carry a Cauliflower
1.–24.9.2023
Valokuvagalleria Hippolyte

 

 

Kuva: Emma Sarpaniemi, Self-portrait as a Lowly Worm, 2022