Eva-Terez Gölin Speed 4.–27.3.2022

Hippolyte Studio

Eva-Teréz Gölin on työssään jo useamman vuoden ajan lähestynyt kestävyyden aihetta kulutuksen näkökulmasta. Hippolyte Studion näyttelyssään Speed (Vauhti) hän pyrkii visualisoimaan erityisesti fossiilisten polttoaineiden ylikulutusta. Kuinka pyörimme kirjaimellisesti samaa ympyrää ja tuhlaamme valtavia määriä energiaa paitsi työn myös huvin ja viihtymisen nimissä.

Näiden huvittelupaikkojen tallentamisessa Gölin on käyttänyt kuvia Google World -sivuston 3D-simulaatioista, jotka on rakennettu fotogrammetrian avulla. Hieman kuin valokuvauksen alkuaikoina vaadittiin pitkiä valotusaikoja valoherkän materiaalin valottamiseksi, fotogrammetria edellyttää lukuisia tallennettuja hetkiä tietyn ajanjakson sisällä kuvattujen ympäristöjen koostamiseksi. Tämä aiheuttaa sen, että kohteet, jotka ovat liikkuneet eri valotusten välillä, ovat kadonneet osittain tai aivan kokonaan. Jäljelle on jäänyt teitä tyhjinä suurella nopeudella liikkuvista ajoneuvoista, ja kaupunkeja lähes vailla asukkaitaan.

Näyttelyssä nähtävä kukin teos on kopioi kopion kopiosta; kuin simulacrum, josta on kadonnut yksityiskohdat automatisoidun fotogrammetrian ansiosta. Niissä korostuu kokemus vanhoihin tapoihin juuttumisesta. Pandemian aikana on kuitenkin alkanut näyttää siltä, ​​että toisenlainen todellisuus on mahdollinen – hetken ajan jatkuva kulutus ei ollut täysin pysäyttämätöntä. Tämä kokemus on tuonut taiteilijallekin kuvat uuteen valoon. Tilanne on saanut hänet pohtimaan, tuleeko kuvissa näkyvä, vaikka valheellinenkin tyhjyys, sittenkään olemaan osa uutta normaalia.

Eva-Teréz Gölin asuu ja työskentelee Göteborgissa, Ruotsissa. Hän on opiskellut Tukholman kuninkaallisessa taideinstituutissa, Novia-ammattikorkeakoulussa Suomessa ja hänellä on maisterin tutkinto valokuvauksen alalta Göteborgin Valand Academysta. Gölinin työ problematisoi kulutuksen, kestävyyden ja ilmastonmuutoksen kysymyksiä. Hänen lähtökohtansa on valokuva, usein hänen itse ottamiensa kuviensa muodossa, mutta viime vuosina hän on käyttänyt myös kerättyä materiaalia, Google Maps 3D:stä ja Street View’sta. Hänen teoksiaan on ollut esillä sekä yksityis- että ryhmänäyttelyissä Ruotsissa ja sen ulkopuolella vuodesta 2010 lähtien. Suomessa hänen teoksiaan nähtiin vuonna 2021 Turun Taidehallissa.

Eva-Teréz Gölin
Speed

4.–27.3.2022
Hippolyte Studio