28.10.–20.11.2016 Hanna Maria Anttila, Viimeiset linnut

anttila_viimeiset_linnut_1

Hanna Maria Anttilan mediataideteos Viimeiset linnut on kunnianosoitus teollisen lasinpuhalluksen traditiolle sekä lasinpuhaltajan ammattitaidolle. Teos on pääosin kuvattu Nuutajärvellä, jossa vuoteen 2014 saakka toimi Suomen vanhin lasitehdas. Tarinan keskiössä on nuori lasinpuhaltaja Kirsi Anttila perheineen.

Lasinpuhaltajan työn ydin on herkän motoriikan, reaktionopeuden ja käsityötaidon yhdistäminen kykyyn neuvotella tuotetta suunnittelevan muotoilijan kanssa. Kirsi Anttila työskenteli Nuutajärven tehtaalla yli 10 vuotta tehden yhteistyötä mm. muotoilija Oiva Toikan kanssa.

Nuutajärven lasitehtaalla oli merkittävä asema suomalaisella taidelasin tuotannossa ja sotien jälkeisen muotoilu- sekä maabrändin rakentumisessa. Lasitehdas toimi alueen pääelinkeinona ja Nuutajärven kylän sydämenä yli 200 vuoden ajan. Teolliseen taidekäsityöhön erikoistuneen kyläyhteisön joutsenlaulu alkoi kuitenkin vuonna 2013 Lasitehtaan YT-neuvottelujen myötä.

Nuutajärven kylä on tyyppiesimerkki pienestä paikkakunnasta, joka menettää erikoisosaamiseen perustuvan elinkeinonsa globalisaation ja tehostamispaineiden kourissa. Kirsiä ympäröivän yhteisön muutokset kertovat laajemmasta yhteiskunnallisesta muutoksesta, joka koskettaa meitä kaikkia. Viimeiset linnut seuraa Nuutajärven tehtaan viimeisiä työpäiviä, Kirsin perheen elämää, kyläkoulun viimeistä kevätjuhlaa sekä tyhjenevää tehdasta.

Hanna Maria Anttila (s. 1974, Savonlinna) on taiteilija ja tuottaja, joka asuu ja työskentelee Helsingissä. Anttila on kiinnostunut siitä, kuinka yhteiskunnalliset muutokset näkyvät ihmisten arjessa ja elämän yksityiskohdissa. Hänen teoksilleen tyypillistä on harkittujen kuvien lisäksi muodon ja rytmityksen tarkkuus. Taiteellisen työnsä ohella Hanna Maria Anttila toimii AV-arkin, suomalaisen mediataiteen levityskeskuksen toiminnanjohtajana. www.hannamaria.net

Teoksen tuotantoa ovat tukeneet Taiteen edistämiskeskuksen audiovisuaalinen toimikunta sekä AVEK / Elena Näsänen.

 

28.10.–20.11.2016
HANNA MARIA ANTTILA
Viimeiset linnut

HIPPOLYTE STUDIO
Yrjönkatu 8–10, sisäpiha, 00120 Helsinki
+358 9 612 3344, www.hippolyte.fi
Avoinna: ti–pe 12–17, la–su 12–16

(Kuva: Hanna Maria Anttila, stillkuva teoksesta Viimeiset linnut, 2016)