Hanna Timonen Katso joka päivä 23.11.–16.12.2018

Valokuvagalleria Hippolyte

Hanna Timosen näyttely nimi kehottaa katsomaan joka päivä. Helsingin lähiömaisemiin sijoittuvissa teossarjoissa pohditaan valokuvallista havainnointia: jos katsoo tarkkaavaisesti joka päivä, mitä merkityksiä arkisista paikoista ja niiden muutoksista voi paljastua? Kaupungin jokapäiväiseen elämään kuuluvat julkiset tilat ovat käytännöllisiä ja monesti huomaamattomia. Niissä tapahtuvat muutokset etenevät yleensä hitaasti. Äkkiväärältä tuntuvien rakennusten purkamisetkin ovat taustalla kulkevan pitkän kehityksen tulosta. Vasta jälkikäteen tai kaupungin kaavamuutoksen toteutumishetkellä muutokset tulevat näkyviksi.

Valokuvagalleria Hippolytessä esillä olevien teosten kuvaaminen on lähtenyt Timosen lähiympäristöstä. Valokuvasarjojen aiheena on arkiympäristö ja samalla itse valokuvaaminen jatkuvana toimintana asettuu arkisten askareiden lomaan ja rinnalle. Lentokonekokoelma (2013–) on Timosen jatkuva kuva-arkisto, johon hän kerää filmikameralla otettuja värivalokuvia lähiöiden yllä lentävistä pienlentokoneista. Sarjan Timonen aloitti vanhempainvapaalla kuvaten sitä, mitä silloin oli mahdollista kuvata. Myös näyttelyn muissa teoksissa on vahva kodin piiriin paikantunut näkökulma.

Mustavalkoinen sarja Silta (2016–2017) esittelee purettavan kävelysillan Laajasalossa. Sillan merkitys sen ympäristölle välittyy mukaan liitetystä kuvausmuistiinpanoista. Liikkuvan kuvan teos Talon muotokuva (2011–2018) kuvaa nyt jo purettua Pohjois-Herttoniemen seurakuntataloa (rv.1969), ja koostuu diafilmeille kuvatuista valokuvista sekä perhekuvista. Timosen henkilökohtaisen havaintojen kautta näyttely herättää ajatuksia kaupunkisuunnittelusta ja sen monista ulottuvuuksista.

Näyttelyn kuvasarjat ovat osa Timosen taiteen tohtorin opinnäytetyötä Aalto-yliopiston taiteen ja suunnittelun korkeakoulussa. Väitöskirjassaan Timonen tutkii sarjallista valokuvaamista sekä taiteellisena että arkisena toimintana, ja sarjallisuuden yhteyttä jokapäiväisyyden esittämiseen valokuvauksessa.

Hanna Timonen on helsinkiläinen taiteilija ja valokuvataiteen tohtorikoulutettava Aalto-yliopiston taiteen ja suunnittelun korkeakoulun Median laitoksella. Hän on opiskellut valokuvausta University of Westminsterissä, Lontoossa, ja valmistunut Kuvataiteen maisteriksi Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta tila-aikataiteen osastolta vuonna 2005. Timosen teoksia on ollut esillä Valokuvagalleria Hippolyten lisäksi muun muassa Galleria Huudossa ja Galleria Alkovissa Helsingissä.

Näyttelyä on tukenut Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu.

 

Hanna Timonen
Katso joka päivä
23.11.–16.12.2018
Valokuvagalleria Hippolyte
Avoinna: ti–pe 12–17, la–su 12–16

kuva: Hanna Timonen, Lentokonekokoelmasta2013–, värivalokuva