Hanna Timonen Titta varje dag 23.11.–16.12.2018

Fotogalleri Hippolyte

Namnet på Hanna Timonens utställning uppmanar oss att titta varje dag. Verksserierna, som tar plats i Helsingfors förortstrakter, reflekterar kring fotografiskt iakttagande: Om man tittar noggrant varje dag – vilka betydelser kan avslöjas hos vardagliga platser och förändringar som sker med dem? Platser som hör till stadens vardag är praktiska och ofta oansenliga. Förändringar på platserna sker ofta långsamt. Även rivandet av byggnader som känns kompromisslösa är resultat av en lång process som skett i bakgrunden. Först efteråt, eller när en ändring i stadsplanen förverkligas, blir förändringarna synliga.

Skapandet av de verk som visas på Fotogalleri Hippolyte har sin utgångspunkt i Timonens närmiljö. Temat för fotoserierna är vardagsmiljö. Samtidigt ställs själva fotograferandet, i egenskap av kontinuerlig aktivitet, ibland och vid sidan av vardagliga sysslor. Flygplanssamling (2013–) är Timonens fortlöpande bildarkiv där hon samlar bilder av småflygplan som flyger över förorten, fotograferade på färgfilm. Denna serie påbörjade Timonen under sin föräldraledighet, genom att fotografera det som då var möjligt. Också de andra verken i utställningen har ett perspektiv med stark anknytning till hemmets sfär.

Den svartvita serien Bron (2016–2017) presenterar en bro som ska rivas på Degerö. Brons betydelse för dess omgivning förmedlas genom de bifogade fotograferingsanteckningarna. Verket Porträtt av ett hus (2011–2018), som består av rörliga bilder, återger det idag redan rivna församlingshuset i Norra Hertonäs. Verket består av familjefotografier och bilder på diafilm. Via Timonens personliga observationer väcker utställningen tankar kring stadsplanering och dess många dimensioner.

Bildserierna i utställningen är en del av Timonens avhandlingsarbete för doktorsexamen vid Högskolan för konst, design och arkitektur på Aalto-universitetet. I sin avhandling undersöker Timonen seriellt fotograferande både som konstnärlig och vardaglig aktivitet, samt seriens förhållande till förmedlandet av det alldagliga inom fotografin.

Hanna Timonen är fotokonstnär från Helsingfors och doktorand i fotokonst på Institutionen för media vid Högskolan för konst, design och arkitektur på Aalto-universitetet. Hon har studerat fotografi på University of Westminster i London och tog magisterexamen i bildkonst på programmet för tid-rumkonst vid Konstuniversitetets Bildkonstakademi år 2005. Timonens verk har visats, förutom på Fotogalleri Hippolyte, bl.a. på Galleria Huuto och Galleria Alkovi i Helsingfors.

Aalto ARTS har beviljat understöd för utställningen.

 

Hanna Timonen
Titta varje dag
23.11.–16.12.2018
Fotogalleri Hippolyte
Öppet: tis–fre 12–17, lö–sö 12–16

bild: Hanna Timonen, Flygplanssamling2013–