Heli Kaskinen Meanwhile, On The Other Side 1.–24.11.2019

Valokuvagalleria Hippolyte

Heli Kaskisen näyttely Meanwhile, On The Other Side on valokuvista ja esineinstallaatioista koostuva humoristinen yritys kurkistaa niin seinän, valokuvan, kuin myös taideobjektin toiselle puolelle. Näyttely tarjoaa monipuolisia näkökulmia ja uusia tulkintoja kuvan taustalla vaikuttavista ajatuksista ja tapahtumista.

Valokuvagalleria Hippolytessä esillä olevat teokset käsittelevät katsomiseen, havaintoon ja tulkintaan liittyviä teemoja erilaisten häivytysten, käännösten ja siirtymien avulla. Pinnan toisella puolella olevat ilmiöt ja inhimilliset tunteet näyttäytyvät teoksissa kuvan ja sanan vakavankoomisina yhdistelminä. Kaskisen työskentelyä ohjaakin kääntämisen idea. Suomen kielessä kääntää voi vaikka takin, taskun, selän tai kyljen, mutta myös silmän, mielen tai kielen. Islantilainen käsitetaiteilija Hreinn Fridfinnsson käänsi kokonaisen talon sisäseinät ulospäin teoksessaan House Project (1974), kun taas Kaskinen kääntää esiin elämän arkisen tason eri puolilta Eurooppaa löydettyjen valokuvien ja valokuvakehyksien avulla.

Kaskisen teosten tarinat ovat uudelleentulkittuja poimintoja eletystä elämästä. Kun henkilökohtaiset lapsuuden aikaiset muistikuvat kiedotaan koko komeudessaan teiniajan traumoihin ja aikuisiän pragmaattisuuteen, on teos valmis. Meanwhile, On The Other Side pyöräyttää näkökulman toiseksi. Hymyilevien mielikuvien avulla Kaskinen maalaa esiin huomioita mitä absurdeimmasta ja monimutkaisesta kokemuksestamme – elämästä itsessään.

Heli Kaskinen on monialainen kuvataiteilija, joka työskentelee pääasiassa valokuvan parissa. Työskentelyssään hän käyttää niin valokuvataiteen kuin käsitetaiteen ilmaisukeinoja. Hänen teoksensa pohjautuvat jokapäiväiseen elämään ja ne käsittelevät usein todellisia elämänkokemuksia humoristisella tavalla. Kaskinen on valmistunut kuvataiteen maisteriksi Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta vuonna 2017. Parhaillaan hän viimeistelee taiteen maisterin tutkintoaan Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa, Espoossa. Kaskisen teoksia on ollut esillä yksityisnäyttelyissä vuodesta 2016, sekä ryhmänäyttelyissä Suomessa ja ulkomailla mm. Taiteilijat 2012 ja Nuoret 2013 -näyttelyissä Helsingin Taidehallissa sekä viennacontemporary 2017 -taidemessuilla Wienissä, Itävallassa. www.helikaskinen.com

Taiteilijan työskentelyä ja näyttelyn toteutusta ovat tukeneet Taiteen edistämiskeskuksen näyttöapurahalautakunta, Taiteen edistämiskeskuksen Visuaalisten taiteiden toimikunta ja äiti.

Näyttely mediassa
Helsingin Sanomat
Ny tid

 

Heli Kaskinen
Meanwhile, On The Other Side
Valokuvagalleria Hippolyte
1.–24.11.2019
Avoinna: ti-pe 12-17, la-su 12-16

kuva: Heli Kaskinen, Aunt Marie And Her Friend (2017) detail, Brothers From Another Mother (2017), The Addams Family (2017)