Heli Kaskinen Meanwhile, On The Other Side 1.–24.11.2019

Fotogalleri Hippolyte

Heli Kaskinens utställning Meanwhile, On The Other Side består av fotografier och föremålsinstallationer och är ett humoristiskt försök att ta en titt på andra sidan om väggen, fotografiet och även konstföremålet. Utställningen erbjuder mångsidiga perspektiv på och nya tolkningar av de tankar och händelser som påverkar i bakgrunden av bilden.

Verken som visas på Fotogalleri Hippolyte behandlar teman kring att se, observera och tolka, med hjälp av utsuddanden, vändningar och förflyttningar. De fenomen och mänskliga känslor som finns under ytan visas i verken som allvarligt komiska kombinationer av bilder och ord. Kaskinens arbete styrs av idén om att vända på någonting. I det finska språket kan man vända (fi. kääntää) t.ex. jackan, fickan, ryggen eller sidan, men också ögat, sinnet eller språket. (Kääntää betyder också att översätta.) Den isländska konceptkonstnären Hreinn Fridfinnsson vände innerväggarna i ett helt hus utåt i sitt verk House Project (1974), medan Kaskinen vänder fram livets vardagliga nivå med hjälp av fotografier och ramar som hittats runtom i Europa.

Berättelserna i Kaskinens verk är omtolkade utdrag ur livet som levts. När barndomens tidiga minnen i hela sin härlighet binds ihop med tonårstidens trauman och vuxenlivets pragmatism är verket färdigt. Meanwhile, On The Other Side svänger på perspektivet. Med hjälp av leende sinnebilder målar Kaskinen upp observationer av våra mest absurda och komplicerade erfarenheter – av livet.

Heli Kaskinen är en multidisciplinär bildkonstnär som främst arbetar med fotografi. I sitt arbete använder hon uttryckssätt från både foto- och konceptkonsten. Hennes verk baserar sig på dagligt liv och behandlar ofta verkliga livserfarenheter på ett humoristiskt sätt. Kaskinen tog magisterexamen i bildkonst vid Bildkonstakademin vid Konstuniversitetet i Helsingfors 2017. För tillfället slutför hon sin magisterexamen vid Aalto-universitetets högskola för konst, design och arkitektur i Esbo. Kaskinens verk har visats i separatutställningar sedan 2016, samt i grupputställningar i Finland och utomlands, bl.a. utställningarna Konstnärer 2012 och De unga 2013 på Helsingfors Konsthall, samt konstmässan viennacontemporary 2017 i Wien i Österrike. www.helikaskinen.com

Konstnärens arbete och förverkligandet av utställningen har understötts av Centret för konstfrämjandes visningsstipendienämnd, Centret för konstfrämjandes kommission för visuell konst, och mamma.

I media
Helsingin Sanomat
Ny tid

 

Heli Kaskinen
Meanwhile, On The Other Side
Fotogalleri Hippolyte
1.–24.11.2019
Öppet: tis-fre 12-17, lö-sö 12-16

bild: Heli Kaskinen, Aunt Marie And Her Friend (2017) detail, Brothers From Another Mother (2017), The Addams Family (2017)