Helinä Hukkataival Barbie ja minä 27.11.–31.1.2021

Hippolyte Studio

Helinä Hukkataipaleen näyttelyn Barbie ja minä valokuvien nainen – taiteilija itse – pitelee käsissään Barbie-nukkea. Nukkeleikkien sijaan Hukkataival tarkastelee näyttelyssään niitä tunteita ja ajatuksia, joita vanha nainen ja muuttumaton nuoruuden ja kauneuden ihanne, Barbie-nukke, herättävät.

Helinä Hukkataival ryhtyi kuvaamaan Hippolyte Studiossa esillä olevaa valokuvaperformanssien sarjaa Roomassa, Circolo Scandinavon Pohjoismaisessa residenssissä, jossa erityislaatuinen valo ja tila inspiroivat kokeilemaan jotain uutta. Esillä olevissa valokuvissa ja Sisäinen kauneus 2 -videoteoksessa ikääntyvä nainen ja Barbie-nukke käyvät intensiivistä vuoropuhelua. Hukkataipaleelle performatiivinen kuva toimii lähtökohtana tarinalle, jota katsoja voi vapaasti rakentaa. Hukkataival ei ole koskaan leikkinyt Barbie-nukeilla, eikä sellaisia ollut vielä olemassa hänen omassa lapsuudessaan. Myöhemmin taiteilijan oma poika ei innostunut nukkeleikeistä, ja tuskin hän olisi pojalleen tuota ”rumaa” ja ”epäsuhtaista” nukkea hankkinutkaan.

Performanssin kautta Hukkataival on löytänyt oman näkökulmansa ikuisen nuoruuden symbolin käsittelyyn. Venezia Live 2017 -performanssifestivaaliin Hukkataival osallistui esityksellään Flashing Barbie, jossa hän vilautteli kaulassaan riippuvaa alastonta Barbieta vilkkaalla kadulla. Vastaantulijoiden reaktiot olivat useimmiten yllättyneen huvittuneita. Sekä performanssi että kutsu Meksikon ikään ja vanhenemiseen liittyvään näyttelyyn Stretching Time (Museo del Metro, Mexico City 2019) johtivat Sisäinen kauneus -videoteoksen syntyyn.

Helinä Hukkataival on toiminut kuvataiteilijana vuodesta 1969 ja samanaikaisesti kuvaamataidonopettajana vuoteen 2001 asti. Hukkataipaleen työskentelyssä henkilökohtainen on poliittista. Hänen teoksensa tarkastelevat usein yleismaailmallisia ilmiöitä henkilökohtaisten kokemusten kautta. Taiteilija tekee näkyväksi pieniä tapahtumia, hienovaraisia sävyjä ja suhteita, jotka vaikuttavat meihin jopa huomaamatta. Hukkataival on opiskellut Taideteollisessa oppilaitoksessa Helsingissä ja Tampereen ammattikorkeakoulun taiteen ja viestinnän osastolla. Hänen teoksiaan on nähty näyttelyissä ja festivaaleilla Suomessa ja ulkomailla. Vuodesta 1990 Hukkataipaleen teokset ovat olleen pääasiassa performanssitaidetta. Vuodesta 2002 hän on työskennellyt myös videoiden ja vuodesta 2011 valokuvien parissa. Hukkataipaleelle myönnettiin kuvataiteen valtionpalkinto vuonna 2004.
www.hukkataival.weebly.com, www.hukkataival.fi

Näyttely on saanut tukea Taiteen edistämiskeskukselta.

 

Helinä Hukkataival
Barbie ja minä
Hippolyte Studio
27.11.2020–31.1.2021
Avoinna: ti-pe 12-17, la-su 12-16

kuva: Helinä Hukkataival, Ornamenttipeitto, 2020
kuvat näyttelystä: Milla Talassalo