Hertta Kiiski VERY CORE 27.10.–19.11.2023

Valokuvagalleria Hippolyte

Hertta Kiiskin VERY CORE on Hippolyten galleriatilaan toteutettu teoskokonaisuus, jossa suurikokoinen valokuvapotretti taivaansinisissä kehyksissä, kalifornialainen juliste vuodelta 1970 ja tuoliolennot kohtaavat vieraan. 

Hans Holbein nuorempi maalasi vuonna 1533 kaksoismuotokuvan Suurlähettiläät. Kiiski matkusti Lontooseen kaksimetrisen teoksen luo tutkimaan siihen kätkeytyvää arvoituksellista syvyyttä – aivan kuin maalaus näyttäisi, ettei todellisuus ole meille niin tuttu kuin luulemme. Kuva voi tuoda olemisen näkyville, kun sen eteen pysähtyy kunnolla. Silti todellisuuden perimmäinen luonne säilyy arvoituksena, voimme vain tulla tietoiseksi sen mysteeristä.

Holbeinin maalaus on toiminut VERY COREn siemenenä. Kiiskin tyttäret poseeraavat valokuvassa kuten lähettiläät 490 vuotta aiemmin. Kukkineen, karvoineen, nuorineen, valoineen ja takiaisineen näyttely käsittelee olemassaolon ihmeellisyyttä ja ajallisuutta, ehkä myös rakkautta ja kuolemaa. Galleriatilasta rakentuu pyhäkkö – läsnäolon paikka ja olemisen intensiivisyyden tihentymä.


Hertta Kiiski
on Turussa asuva kuvataiteilija, joka työskentelee valokuvan, liikkuvan kuvan, objektien ja tilan kanssa. Hän luo vieraanvaraisia tilanteita kohtaamiselle ja läsnäololle. Eläinten lisäksi Kiiski on vuosikymmenen ajan työskennellyt tyttäriensä ja veljentyttärensä kanssa. Hän on valmistunut kuvataiteilijaksi Turun Taideakatemiasta 2012 ja maisteriksi Taideyliopiston  Kuvataideakatemiasta vuonna 2015. Kiiskin viimeisimmät yksityisnäyttelyt ovat olleet NOON Projects -galleriassa Los Angelesissa, PhotoIrelandissa  Dublinissa, Turun taidemuseossa ja Suomen Valokuvataiteen museossa. Hänen kolmas kirjansa OTHERWORLD ilmestyi tänä syksynä. Hänen teoksiaan on mm. Kiasman, Valtion, Suomen valokuvataiteen museon, Turun taidemuseon ja Kuvataideakatemian kokoelmissa.

Taiteilijan työskentelyä on tukenut Suomen Kulttuurirahasto. 

 

 

Hertta Kiiski
VERY CORE

27.10.–19.11.2023
Valokuvagalleria Hippolyte

 

 

kuva: Hertta Kiiski, Mamanin tyttäret, Daughters of Maman, 2023