Hertta Kiiski VERY CORE 27.10.–19.11.2023

Fotogalleri Hippolyte

Hertta Kiiskis utställning i Fotogalleri Hippolyte heter VERY CORE. Verkhelheten består av ett stort fotoporträtt i himmelsblå ram, en kalifornisk affisch från 1970 och stolvarelser.

Hans Holbein den yngre målade dubbelporträttet Ambassadörerna år 1533. Kiiski reste till London för att undersöka det gåtfulla djupet som döljer sig i den två meter höga målningen – den verkar avslöja att verkligheten inte är så bekant som vi tror. Bilden kan synliggöra tillvaron om man stannar upp och tittar tillräckligt länge. Ändå förblir verklighetens egentliga natur en gåta. Vi kan endast bli medvetna om dess mysterium.

Holbeins målning är fröet till VERY CORE. I fotografiet poserar Kiiskis döttrar på samma sätt som ambassadörerna 490 år tidigare. Utställningen med sina blommor, behåring, snören, ljus och kardborrar behandlar tillvarons förunderlighet och timlighet, kanske också kärlek och död. Galleriutrymmet blir ett tempel – en plats för närvaro och en förtätning av tillvarons intensitet.

 

Hertta Kiiski är en bildkonstnär som bor i Åbo och arbetar med fotografi, rörlig bild, objekt och rum. Hon skapar gästvänliga situationer för möten och närvaro. Förutom med djur har Kiiski de senaste tio åren också arbetat med sina döttrar och sin brorsdotter. Hon utexaminerades från Åbo Konstakademi 2012 och avlade magisterexamen vid Konstuniversitetets Bildkonstakademi 2015. Kiiskis senaste separatutställningar har varit i galleriet NOON Projects i Los Angeles, på PhotoIreland i Dublin, i Åbo konstmuseum och i Finlands fotografiska museum. Hennes tredje bok OTHERWORLD utkom i höstas. Hennes verk finns bland annat i Kiasmas, Statens konstverkskommissions, Finlands fotografiska museums, Åbo konstmuseums och Bildkonstakademins samlingar.

Konstnärens arbete stöds av Suomen Kulttuurirahasto och Centret för konstfrämjande.

 

 

Hertta Kiiski
VERY CORE
27.10.–19.11.2023
Fotogalleriet Hippolyte

Bild: Hertta Kiiski, Mamans döttrar, 2023