27.3.–27.4.2014, HPB14: Ecological Fallacy

Valokuvagalleria Hippolyte

VALOKUVAGALLERIA HIPPOLYTE
Yrjönkatu 8–10 (sisäpiha), 00120 Helsinki, +358 9 612 33 44, www.hippolyte.fi
Avoinna: ti–pe 12–17, la–su 12–16 (kiinni 18.–21.4.2014)

27.3.–27.4.2014
Helsinki Photography Biennial 2014
Ecological Fallacy: Braco Dimitrijević, Daniel G. Andújar, Oliver Ressler, Tomislav Gotovac

 

Helsinki Photography Biennial on joka toinen vuosi järjestettävä, valokuvaan ja liikkuvaan kuvaan keskittyvä nykytaiteen tapahtumien sarja, jonka tänä vuonna tuottavat Valokuvataiteilijoiden Liitto ja Valokuvagalleria Hippolyte yhteistyössä Suomen valokuvataiteen museon kanssa. Biennaalin teemana ovat tällä kertaa ekologisiin kysymyksiin liittyvät syy- ja seuraussuhteet. Tapahtuman kuratoriaalisen viitekehyksen on luonut istanbulilainen kuraattori ja muotoilija Başak Şenova yhdessä hyrynsalmelaisen Mustarinda-seuran ja zagrebilaisen Branko Franceschin kanssa.


Ecological Fallacy
Valokuvagalleria Hippolytessä

Ecological Fallacy (suom. ekologinen virhepäätelmä) on tilastotieteen termi, joka tarkoittaa ajattelussa tapahtuvaa virhettä ja viittaa erehdykseen tai väärään olettamukseen aineiston tulkinnassa. Kuraattori Basak Senova tutkii biennaalissa ympäristöön liittyviä virhepäätelmiä sekä valokuva-arkistojen ja ympäristöä koskevan tiedon suhdetta.

Osana Ecological Fallacy kokonaisuutta Senova on kuratoinut yhdessä Branko Franceschin kanssa Valokuvagalleria Hippolyteen näyttelyn, joka keskittyy ideologiseen kritiikkiin ja kulttuurikritiikkiin. Hippolytessä esillä olevat taiteilijat ovat Braco Dimitrijević (1948, Sarajevo), Daniel G. Andújar (Almoradí, 1966), Oliver Ressler (1970, Knittelfeld), Tomislav Gotovac (1937, Sombor – 2010, Zagreb).

Braco Dimitrijevićin Kulttuurimaisemia -sarjan 1980-90-lukujen installaatioissa villieläimet kohtaavat ihmisten tekemiä esineitä ja taideteoksia. Sarjan valokuvat ja videoteos yhdistävät kahta kulttuurimallia, länsimaalaista sellaiseen joka on läsnä kulttuureissa, jotka elävät harmonisemmassa suhteessa luontoon. Daniel G. Andújarin Aikajana on osa multimediaprojektia Jälkikapitalistinen arkisto. 1989–2001, joka koostui yli 250 000 Internetistä kerätystä dokumentista. Sen montaasien aiheet perustuvat kaupallisten yritysten ja humanitaaristen järjestöjen mainoksiin. Oliver Resslerin videoteos Leave it in the Ground (Jättäkää se maahan) puolestaan tarkastelee ilmaston lämpenemisen vaikutuksia ja sen aiheuttamia yhteiskunnallisia ja poliittisia muutoksia. Edesmennyt Tomislav Gotovac oli yksi Itä-Euroopan merkittävimmistä performanssitaiteilijoista, strukturalististen ja kokeellisten elokuvien tekijöistä sekä käsitetaiteilijoista. Hippolytessä nähtävät kuvat ovat peräisin useista hänen kulttimaineen saavuttaneista performansseistaan.

Gallerian sisätilojen lisäksi Yrjönkatu 8–10 porttikäytävän näyttelykäyttöön otetuissa vitriineissä on esillä osa valokuvaaja Barbaros Kayanin (Istanbul) teossarjaa Occupy Taksim. Sarja on kuvattu Istanbulin Gezi-puiston mielenosoituksissa vuoden 2013 keväällä. Kayanin Occupy Taksim on esillä julkisessa tilassa ympäri kaupunkia Yrjönkadun vitriinigalleria Hippolyte Corridorin lisäksi Helsingin päärautatieasemalla, Suomen valokuvataiteen museon julkisivussa ja Ravintola Hima & Salissa Kaapelitehtaalla.

Dimitrijevic_Memories_of_Childhood

(Braco Dimitrijevic, Memories of Childhood, 1983)

Ecological Fallacy –näyttelyissä on esillä yhteensä 19 projektia taiteilijoilta ympäri maailman. Näyttelyissä etsitään taiteellisia lähestymistapoja, joiden avulla voi tuottaa ja käsitellä ympäristöä koskevaa tietoa sekä sen vääristymiin sisältyviä kriittisiä, yhteiskunnallisia ja kulttuurisia puhetapoja. Muita HPB14-näyttelypaikkoja ovat Suomen valokuvataiteen museo, L3-makasiinirakennus Jätkäsaaressa, Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskuksen Galleria U ja Helsingin yliopiston pääkirjasto (Kaisa-talo).

Biennaalin yhteydessä julkaistaan Ecological Fallacy / Objects on Oil julkaisu, joka on osa Mustarinnan julkaisusarjaa. Biennaalijulkaisu laajentaa ja syventää biennaalin teemaa. Teemaan pureutuu myös Kaapelitehtaalla 29.3.2014 klo 11-16 järjestettävä seminaari, jossa tieteen ja taiteen ammattilaiset pureutuvat biennaalin teemaan liittyviin kysymyksiin.

Lisätietoa biennaalista: www.hpb.fi

 

HPB14 kiittää tuesta: Alfred Kordelinin säätiö, British Council, Opetus- ja kulttuuriministeriö, Ruotsin suurlähetystö, SAHA, Istanbul, Suomen Kulttuurirahasto, Svenska kulturfonden, Tanskan suurlähetystö & Visuaalisen taiteen keskus Frame.