Iina Heiskanen Harhojen maja 29.10.–21.11.2021

Hippolyte Studio

Iina Heiskasen teokset Hippolyte Studiossa yhdistyvät kaikki taittelemisen prosessiin, jossa pinnat vuoroin paljastuvat ja piiloutuvat. Seinille ripustetut puupiirrokset ovat tulosta paperin säännönmukaisesta taittamisesta ja sen toistuvasta rytmistä. Pääosin harmaista neliöistä muodostuvat ”pylväät” leikittelevät pysty- ja vaakasuuntaisen kuvan muodoilla ja pohtivat niiden suhdetta aikaan ja etäisyyksiin. Tilassa on myös katsojien mukaan otettavissa olevista arkeista muodostuva teos, jonka valokuva Alpeista on toiminut yhtenä lähtökohtana Harhojen maja -näyttelylle. Taittelu- ja painoprosessi on ollut keskeinen myös tämän teoksen synnyssä.

Näyttelyn abstraktit ruudukot ja valokuvaan pohjautuva työ kiinnittyvät toisiinsa muutoinkin kuin taitellun paperin ja puupiirrostekniikan kautta. Vanha valokuva Alpeista on alun perin löytynyt antikvariaatista Triestestä, jossa taiteilija on viettänyt paljon aikaa viimeisen vuosikymmenen aikana. Kokemus udun lävitse harvoin täysin näkyvästä vuoristosta liittyy esiin tulemisen ja katoamisen teemaan. Sen sävyt toistuvat teosten harmaa-asteikossa – ja toisinpäin – siinä missä valokuvaan litistyneen vuoren pinnan korkeuserot ovat nekin kuin taitoksia kiven pinnassa.

Harmaan sävyissä, värikombinaatioissa ja taitosten tavassa yhtä aikaa peittää ja tuoda esiin uutta on kaikissa omalla tavallaan kyse havainnosta ja esittämisestä. Kuva vuoristosta on suhteessa kokemukseen siitä eri vuoden- ja vuorokauden aikoina. Sileän ja virheettömän paperin materiaalisuus sekä toiminta kuvan välittäjänä korostuu häiriintyessään taittelun tuloksena. Iina Heiskasen teoksissa havainto suuntautuukin paitsi ympäristöön, mutta myös omaan taiteelliseen työskentelyprosessiin.

Iina Heiskanen on kuvataiteilija, joka työskentelee Helsingissä ja Triestessä, Italiassa. Heiskanen työskentelee pääosin puupiirrosten parissa, mutta myös valokuvaaminen ja piirtäminen ovat tärkeä osa hänen työskentelyprosessiaan. Heiskanen työskentelee havainnosta lähtien, ajan ja hetkellisyyden teemojen parissa. Heiskanen on valmistunut Kuvataiteen maisteriksi Taideyliopiston kuvataideakatemiasta 2016 ja Taiteen maisteriksi Taideteollisesta korkeakoulusta (nyk. Aalto-yliopisto) 2008. Hänen teoksiaan on ollut esillä yksityis- ja yhteisnäyttelyissä Suomessa ja sen ulkopuolella; mm. Riihimäen Taidemuseossa, Menier Galleriassa Lontoossa ja Shirin Galleriassa Teheranissa. Edellisen kerran Iina Heiskasen teoksia on nähty yksityisnäyttelyssä Helsingissä Galleria Katariinassa 2019. www.iinaheiskanen.com

Iina Heiskanen
Harhojen maja

29.10.–21.11.2021
Hippolyte Studio

kuva: Iina Heiskanen, Joutilas, 2021

Kiitos: