Ilan Manouach Shapereader 3.–19.11.2017

Valokuvagalleria Hippolyte

Hippolyte esittää marraskuussa Ilan Manouachin kokeellista, kosketeltavaa sarjakuvataidetta. Shapereader jatkaa Valokuvagalleria Hippolyten ja Saaren kartanon näyttely-yhteistyötä. Ilan Manouach työskenteli Saaressa vuonna 2013.

Manouachin kehittämä Shapereader on kuvioiden repertuaari joka muuttaa kuvia ja merkityksiä kosketeltaviksi, taktiilisiksi muodostelmiksi. Rakennetun kielen avulla lukijalla on mahdollisuus kokea ja nauttia visuaalisia narratiiveja eriasteisista näkörajoitteista huolimatta. Laattojen muotoon toteutettu Shapereader sisältää kasvavan määrän sormenpäillä kosketeltavia ideogrammeja, tai taktigrammeja, jotka tarjoavat vastineita tarinallisuuden eri elementeille.

Ensimmäinen Shapereaderin avulla luotu sarjakuva, Arctic Circle toteutettiin vuonna 2014 Koneen Säätiön tuella. 57 sivun, tai laatan, mittainen sarjakuva kertoo kahdesta ilmastontutkijasta pohjoisnavalla. Tarina kerrotaan taktigrammien avulla jotka ne voivat ilmentää niin hahmoja, esineitä tai toimintoja samoin kuin tunteita tai tuntemuksia. Kuviot voivat välittää ilon ja pelon kaltaisia perustunteita, mutta myös monimutkaisempia ja ristiriitaisempia tiloja kuten katumus tai tukaluus. Kuvioiden voimakkuuden vaihtelun ja keskinäisen sijoittelun avulla ne mahdollistavat päähenkilöiden sisäisten tilojen ei-visuaalisen esittämisen. Voidakseen seurata tarinaa lukijan on ensin tutustuttava erillisiin kommunikointitauluihin, jotka sisältävät käytössä olevan sanaston.

Näyttely sisältää mahdollisuuden tutustua Ilan Manouachin kehittämään kieleen kommunikointitaulujen ja Arctic Circle sarjakuvan laattojen avulla. Lisäksi näemme Manouachin työskentelyn jatkumoa Shapereaderin parissa. Hänen uusissa teoksissaan taktigrammit ovat teestä puristettujen laattojen pinnassa. Työskentely viittaa vanhaan perinteeseen jossa teetä säilöttiin ja kuljettiin tiiviinä tiilinä, joiden pinnan kohokuviot myös sisälsivät tietoa sen sisällöstä. Myöhemmin teetiiliä käytettiin myös valuutan tavoin. Näyttelyssä tee tarjoaa itsensä jälleen uudella tavalla materiaaliksi tiedon välittämiseen.

Ilan Manouachin työskentely Shapereaderin parissa on sekä kiinnostavaa että kokemuksellista, mutta galleriaympäristössä se tuo samalla esiin kysymyksiä kuvataiteen saavutettavuudesta eri yleisöjen parissa. Shapereader uutena kerronnan työkaluna tuo marginaalisemman kuvataiteen muodon, sarjakuvan, marginaaliin jääneelle kuvataideyleisölle, näkörajoitteisille. Samalla se kuitenkin tarjoaa kaikille mahdollisuuden uppoutua taktiilisten tarinoiden maailmaan. Näyttelyn yhteydessä Hippolytessä järjestetään kaksi Shapereader työpajaa erilaisille yleisöille, sekä kannustetaan keskusteluihin näyttelyn teemojen ympärillä.

Näyttelyn saavutettavuustiedot

 

Ilan Manouach (s. 1980, Ateena) on monialainen taiteilija, joka asuu ja toimii Ateenassa, Kreikassa. Hän valmistui vuonna 2017 taiteen maisteriksi Dutch Art Institutesta, Arnheimissa Alankomaissa. Hän suorittaa parhaillaan tohtoriopintoja Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa.

Ilan Manouach työskentelee pääasiallisesta kokeellisen ja käsitteellisen sarjakuvan parissa. Vuodesta 2003 lähtien hän on julkaissut toistakymmentä kirjamuotoista teosta ja kuratoinut neljä kustantajia, muusikkoja, kriitikoita, juristeja ja muista kirjateollisuuden ammattilaisia yhteen kokoavaa antologiaa. Kuva- ja sarjakuvataiteilijana toimimisen ohella hänet tunnetaan julkaisijana, muusikkona, säveltäjänä ja esiintyjänä.

Ilan Manouach työskenteli Saaren kartanon residenssissä vuonna 2013 kehittäessään Shapereaderia. Koneen Säätiö rahoitti Arctic Circle -sarjakuvan toteuttamisen vuonna 2014. Shapereader on ollut näyttelymuodossa esillä lukuisissa eri yhteyksissä ympäri maailman, mm. Brasiliassa, Israelissa, Kreikassa, Ranskassa, Serbiassa, Sveitsissä, Tanskassa, Yhdistyneissä Arabiemiirikunnissa sekä Yhdysvalloissa. Viimeisimpänä Shapereader on ollut esillä Frankfurtin kirjamessuilla Saksassa lokakuussa 2017.

Lue lisää Ilan Manoauchista ja Shapereaderistä. Tutustu Saaren kartanoon.

3.–19.11.2017
Ilan Manouach
Shapereader

Valokuvagalleria Hippolyte
Yrjönkatu 8–10 sisäpiha, 00120 Helsinki, +358 9 612 3344, www.hippolyte.fi
Avoinna: ti–pe 12–17, la–su 12–16

kuva: (yllä) Imagen MAS