Ilkka Halso Maiseman anatomia – Dissektio 31.8.–23.9.2018

Valokuvagalleria Hippolyte

Maiseman tallentaminen valokuvaan on helppoa, mutta myös mahdotonta. Maisema on liian kokonaisvaltainen elämys vangittavaksi pieneen suorakaiteen muotoiseen pintaan. Näyttelyssään Maiseman anatomia – Dissektio valokuvataiteilija Ilkka Halso on lähestynyt tätä kokemaansa kuvantamisen ongelmaa uudesta näkökulmasta, valottaen maisemaa ja sen rakennetta toisella tapaa. Halso konkreettisesti purkaa maisemaa ja sen käsitettä keskittämällä katseensa kapeisiin profiilimaisiin tasoihin.

Näyttelyn nimeen anatomiasta lainattu termi dissektio kuvaa jonkin asian analysoimista jakamalla se osiinsa. Analogia elävän maiseman ja kuolleen ruumiin tutkimisen välillä saa aikaan kiintoisia, joskin morbideja, ajatusyhteyksiä. Valoa työvälineenään käyttäen Ilkka Halso viipaloi ja leikkelee maisemaa näytepaloiksi, suorittaen sille halki- ja poikkileikkauksia kuvaannollinen skalpelli kädessään. Vaikka kuvaamisen kohteena on maisema, kertovat kuvat myös ihmisestä ja hänen pyrkimyksestään hallita ja muokata ympäristöään sekä siitä välittyvää havaintoa ja kokemusta. Maisemaan heijastuu niin kutsutun ”tieteellisen ihmisen” tapa hahmottaa ja jäsentää luontoa.

Halson kuvien maisemat on valaistu pimeän aikaan ylhäältä päin keinovalolla. Kauko-ohjattavan multikopterilaitteiston avulla salamavaloja voi liikutella vapaasti maiseman yllä ja nostaa esiin yksityiskohtia siitä. Yhdestä kohteesta tallentuu satojen ruutujen aineisto, jonka käsittely tarjoaa yhtä monia mahdollisuuksia. Tässä näyttelyssä nähdään Halson valokuvallisista koepaloista koottuja panoraamoja ja räjäytyskuvia, jotka on kuvattu kolmen viimeisen vuoden aikana eri kohteista ympäri Suomea.


Ilkka Halso
on Orimattilassa asuva valokuvataiteilija, joka on tunnettu ihmisen luontosuhdetta käsittelevistä teoksistaan, jotka hyödyntävät niin fyysisiä kuin digitaalisia interventioita. Hänen osin dystooppisissakin tulevaisuudenvisioissaan luontoa restauroidaan, säilötään ja varjellaan ihmisen vaikutukselta tai ihaillaan harvinaisena spektaakkelina. Halso valmistui Taiteen maisteriksi Taideteollisesta korkeakoulusta vuonna 1992 ja hänen teoksiaan on esitetty laajasti sekä Suomessa että muualla niin yksityis- kuin yhteisnäyttelyissä 1990-luvun alusta lähtien.

Ilkka Halso
Maiseman anatomia – Dissektio

31.8.–23.9.2018
Valokuvagalleria Hippolyte
Avoinna: ti–pe 12–17, la–su 12–16

Näyttelyn valmistumista ovat tukeneet: Taiteen edistämiskeskus, Koneen Säätiö, Suomen Kulttuurirahasto, SKR:n Päijät-Hämeen rahasto, Niilo Helanderin säätiö

kuva: Ilkka Halso, Kumpareet, Pallastunturi – räjäytyskuva, 2016